Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cíl.skupiny dlouh. zdravot. soc. péče (KAS / 8PCID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PCID - Cíl.skupiny dlouh. zdravot. soc. péče, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologické vymezení osoby s dlouhodobým onemocněním, dlouhodobé péče (dále jen LTC), aktuální demografická situace v populaci. Vymezení pojetí a rozdílu mezi dlouhodobým onemocněním a zdravotním postižením.2. Lidé s dlouhodobým onemocněním - Alzheimerova demence a onemocnění způsobující demenci.3. Potřeby dlouhodobě nemocných s Alheimerovou demencí a specifika dlouhodobé péče.4. Lidé s dlouhodobým onemocněním - duševní onemocnění.5. Potřeby dlouhodobě nemocných s duševním onemocněním a specifika dlouhodobé péče.6. Lidé s dlouhodobým onemocněním - cévní mozkové příhody a traumatická poškození mozku.7. Potřeby dlouhodobě nemocných po cévní mozkové příhodě a specifika dlouhodobé péče.8. Lidé s dlouhodobým onemocněním - nádorová onemocnění.9. Potřeby lidí s dlouhodobým nádorovým onemocněním, paliativní péče.10. Lidé s dlouhodobým onemocněním - vybraná dlouhodobá onemocnění (kardiovaskulární, metabolické)11. Lidé s dlouhodobým onemocněním - vybraná dlouhodobá onemocnění pohybové, infekční).12. Potřeby dlouhodobě nemocných s vybranými dlouhodobými onemocněními a specifika dlouhodobé péče.13. Kontinuita služeb sociální a zdravotní péče o lidí s dlouhodobým onemocněním.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná dlouhodobá onemocnění nejčastěji zastoupená v populaci, má znalosti v oblasti potřeb seniorů se změněnou zdravotní kondicí a lidí s dlouhodobým onemocněním, zná možnosti a limity uspokojování potřeb seniorů se změněnou zdravotní kondicí a lidí s dlouhodobým onemocněním. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu umí aplikovat hodnotící metody v posuzování míry nesoběstačnosti seniorů se změněnou zdravotní kondicí a lidí s dlouhodobým onemocněním, umí vyhodnotit soběstačnost / míru nesoběstačnosti seniorů se změněnou zdravotní kondicí a lidí s dlouhodobým onemocněním, umí na základě individuální analýzy navrhnout opatření, která vedou k zajištění potřeb seniorů se změněnou zdravotní kondicí a lidí s dlouhodobým onemocněním a k zajištění maximálně možné míry jejich soběstačnosti.

Literatura

Sýkorová, D., Chytil. O. Autonomie ve stáří. Strategie jejího zachování. Boskovice: Nakladatelství Albert, 2004. Kol. autorů. Civilizace a nemoc. Praha: Futura, 2009. Jirák, R., Holmerocá, I., Borzová, C. a kol. Demence a jiné poruchy paměti. Komunikace a každodenní péče. Praha: Grada, 2012. MATOUŠEK, O. a kol. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0366-7.Kalvach, Z., Čeledová, L., Holmerová, I. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada, 2011. Dvořáčková, D. Kvalita života seniorů v domovech pro seniory. Praha: Grada, 2012. Sláma, O., Kabelka, L., Vorlíček., J a kol. Paliativní medicína pro praxi. Praha: Galén, 2011. Čevela, R., Kalvach, Z., Čeledová, L. Sociální gerontologie. Praha: Grada, 2012. Kol. autorů. Diskuzní materiál k východiskům dlouhodobé péče v České republice. Praha: MPSV, 2010. Kol. autorů. Poskytování sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Praha: VÚPSV, 2010. KUZNÍKOVÁ, I. a kol. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3676-1.Mareš, J., Hodačová, L., Býma. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. Praha: Karolinum, 2009.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 90%. Praktický úkol - zaměřen na hodnocení míry soběstačnosti / nesoběstačnosti. Aktivní nácvik rolí. Písemný průběžný test. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.