Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evaluační výzkum (KAS / 8PEVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PEVA - Evaluační výzkum, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky evaluace.2. Metodologie evaluačního výzkumu.3. Základní typy evaluace.4. Základní modely evaluačního výzkumu.5. Logická model a plán evaluace - východisko pro evaluaci.6. Evaluace procesu, implementace programového plánu.7. Evaluace výsledků, vlivu programu.8. Zapojování uživatelů služby do evaluace.9. Zapojování členů týmu a personálu organizace do evaluace.10. Využití evaluačních zjištění. Závěrečná zpráva z evaluace.11. Benchmarking, jeho meze a možnosti.12. Etické a politické otázky evaluace. Požadavky na evaluátora. Role výzkumníků a stakeholders.13. Hodnocení různých druhů evaluace s ohledem na cíle týmů a organizace. Důsledky evaluačních výzkumů pro teorii a praxi ve zdravotně sociální práci.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná význam evaluace, zná metodologii evaluačního výzkumu a jednotlivých fází evaluačního výzkumu, zná základní principy, metody a techniky využití evaluačního výzkumu, validity poznatků, kombinace strategií a problém výběru. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede identifikovat společenské, politické a etické otázky spojené s evaluací, dovede diskutovat různé účely a typy evaluacedovede vytvořit kompletní návrh evaluačního projektu pro vyhodnocení účinku konkrétního veřejného programu nebo sociálních služeb, dovede aplikovat základní metody evaluace účinku a vyhodnotit efektivitu programu nebo služeb v oblasti zdravotně sociální práce, dovede provádět výzkumné aktivity v rámci analýzy a řízení sociálních programů s služeb, dovede vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů, dovede shrnout a interpretovat výsledky evaluace a provádět zdůvodněná rozhodnutí, má dovednosti nezbytné pro přípravu, provedení a využití evaluace procesu i výsledku intervencí.

Literatura

SMUTEK, M. Evaluace sociálních programů. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. ROSSI, P. H., FREEMAN, H. E., LIPSEY, W. M. Evaluation : a systematic approach. Thousand Oaks : SAGE Publications, 1999. Hall, I., Hall, D. Evaluation and Social Research. Palgrave Macmillan, 2004. ISBN 0-333-93095-9.Loučková, I. Integrovaný přístup v sociálně vědním výzkumu. Hendl, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. LOUČKOVÁ, I. Směrem k integrovaným strategiím nejen ve výzkumu v sociální práci. Sociologický časopis, 2001. Kol. autorů. Benchmarking ve veřejné správě. Praha: Tiskárna Ministerstva Vnitra, 2004. Früchtel, F. Evaluierung in der sozialen Praxis. Sankt Augustin: Asgadr-Verlag Dr. Werner Hippe KG, 1995. Morgan, D. L. Ohniskové skupiny jako metoda kvalitativního výzkumu. Boskovice: Albert, 2001. GRINNELL, R. M., UNRAU, Y.A. Social Work Research and Evaluation. Oxford University Press., 2005. ISBN 0-19-517949-8.ERATH, P. Von der Konzeption zum Qualitätshandbuch. München: Don Bosco Verlag, 2001.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 80%. Seminární práce - projekt, rozsah 10 normostran, obsahově zaměřen na analýzu a řízeni interprofesních týmů. Prezentace seminární práce. Praktický úkol - návrh strategie na analýzu a řízení zadaného problému, zpracování adekvátní techniky. Písemný test závěrečný - kritérium 70% bodů.

Garant

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.