Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podpora pečujícím (KAS / 8PPOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PPOD - Podpora pečujícím, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pečující subjekty - pečující v rodině (rodiče, prarodiče, sourozenci, dospělé děti, další rodina), pečující v komunitě (sousedé, přátelé), pečující profesionál (pracovník v přímé péči).2. Způsoby přijetí zdravotního postižení rodinou (dítěte, dospělého).3. Vlivy péče o člena rodiny se zdravotním postižením na sociální postavení členů pečujících rodin - sociální, fyzické, psychické.4. Adaptace prostředí potřebám každodenní péče.5. Komunikace s pečující rodinou - příklady dobré a špatné praxe.6. Propojenost odborné pomoci a pomoci rodinné, vztahy, hranice, etické principy.7. Pečující rodiny o seniory.8. Pomoc pečujícím v praxi I.9. Pomoc pečujícím v praxi II.10. Formy pomoci pečující rodině I. - sociální služby11. Formy pomoci pečující rodině II. - semináře, svépomocné skupiny, sociální podpora, bezbariérové poradenství, půjčovny pomůcek, rehabilitace pečujících.12. Rodinná anamnéza s důrazem na pečující zázemí.13. Syndrom vyhoření pečujících a jeho prevence.

Literatura

Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha: Portál, 2005. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Prah: Portál, 2011. Maroon, I. Syndrom vyhoření u sociálních pracovníků. Praha: Portál, 2012. nullKushner Harold S. Když se zlé věci stávají dobrým lidem. Praha: Portál, 1996. Sobotková, D., Dittrichová J. Narodilo se s problémy a co bude dál ?. Praha: Grada, 2003.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 80%. Esej. Prezentace. Realizace exkurze. Písemný závěrečný test - kritérium 60% bodů.

Garant

Ing. Milan Svojanovský, DiS.

Vyučující

Ing. Milan Svojanovský, DiS.Ing. Milan Svojanovský, DiS.