Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektové řízení (KAS / 8PPRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PPRO - Projektové řízení, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu: Vymezení pojmu projekt a jeho zasazení do kontextu sociálních a zdravotních služeb. Základní chahrakteristiky projektu a jeho plánovací procesy.2. Projektový cyklus. Představení jednotlivých etap projektového cyklu - porozumění jeho základní logice.3. Struktura projektu.4. Management projektu I. - Vyhodnocení vnitřního a vnějšího prostředí realizátora projektu , projektový tým, koordinace projektu, administrace a finanční management projektu, rozděleníúloh, marketing a propagace.5. Management projektu II. - Vyhodnocení vnějšího prostředí pro přípravu projektu, identifikace garantů a sponzorů, partnerů projektu.6. Identifikační fáze projektu. Identifikace a formulace problému. Analýza problému - metoda strom příčin, metoda strom řešení, následků.7. Přípravná fáze projektu I. - Stanovení cílů projektu a projektového záměru. Analýza zainteresovaných skupin.8. Přípravná fáze projektu II. - Rozpis cílů projektu do úkolů a aktivit, harmonogram projektu.9. Přípravná fáze projektu III. - Identifikace a vyhodnocení zdrojů projektu, identifikace oblastí financování projektu.10. Přípravná fáze projektu IV. - Příprava rozpočtu projektu.11. Přípravná fáze projektu V. - Zpracování logického rámce projektu.12. Fáze posuzování a hodnocení projektu - formální a obsahová kritéria hodnocení projektové žádosti. Financování projektu - projektová smlouva, náležitosti, smluvní podmínky dárce a příjemce ad.13. Fáze realizace a hodnocení projektu - monitorování projektu: položky a indikátory monitoringu, průběžné a závěrečné hodnocení projektu, diseminace a udržitelnost projektu.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu se orientuje ve struktuře projektové žádosti, rozumí základní struktuře a logice projektového cyklu, zná základní kroky a techniky plánování projektu, zná postup zpracování logického rámce projektu, má pehled o možnostech financování projektů, zná nástroje monitoringu a vyhodnocování projektu, orientuje se v problematice zpracování průběžných a závěrečných zpráv projektu. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede formulovat záměr projektu, cíle projektu a ty rozpracovat do plánu aktivit, dovede aplikovat jednotlivé techniky plánování a přípravy projektové žádosti (SWOT analýzu, analýzu problému - strom příčin a řešení, analýzu zainteresovaných skupin), umí zpracovat logický rámec projektu, umí identifikovat potřebné zdroje pro realizaci projektů, umí připravit rozpočet projektu, mí zpracovat diseminační plán projektu a podpořit jeho udržitelnost.

Literatura

KOMOROVÁ, L., MACIAK, L., MAČÁKOVÁ, S. Príprava a radenie projektov pre programy Európskej Únie. Košice:ETP Slovensko - Centrum pro udržitelný rozvoj, 2004. Šobáňová, P. Projektové řízení. Ostrava, 2010. Krausová, A. Projektové řízení. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. Svozilová, A. Projektový management. Praha: Grada, 2006. Poster, K., Applegarth, M. Projektový management. Management do kapsy 8. Praha : Portál, 2006. Kol. autorů. Hodnocení projektů a programů W.K.Kellogg Foundation. Praktický průvodce pro neziskové organizace. Praha: Nadace VIA, 2006. Kaźmierrski, T., Pelcl, P. Projektové a strategické plánování pro neziskové organizace. Praha: REC ČR a CpKP, 2003. Kol. autorů. Řízení projektového cyklu a logický rámec. (Materiál ze školení k PCM). Nymburk: AGNES, 2003.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 80%. Projekt. Prezentace výstupů ze skupinoví práce. Korespondenční úkoly. Praktické úkoly.

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.