Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální rehabilitace (KAS / 8PSOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PSOR - Sociální rehabilitace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozice sociální rehabilitace v systému koordinované rehabilitace.2. Konceptuální rámce sociální rehabilitace (makro-mezo-mikro).3. Kvalita života a sociální rehabilitace.4. Osobní autonomie v kontextu závažných změn zdravotní kondice.5. Exogenní faktory sociální rehabilitace.6. Endogenní faktory sociální rehabilitace.7. Typologie činností sociální rehabilitace I. - makro-mezo úroveň.8. Typologie činností sociální rehabilitace II. - mikro-úroveň.9. Typologie služeb v oblasti sociální rehabilitace.10. Posudkové lékařství.11. Rodina jako činitel sociální rehabilitace.12. Institucionální zajištění a způsoby financování sociální rehabilitace.13. Legislativní rámec sociální rehabilitace v ČR a v zahraničí.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná pozici sociální rehabilitace v systému koordinované rehabilitace, má znalosti o souboru činností specifických pro oblast sociální rehabilitace směřujících k dosažení maximálně možné míry soběstačnosti a osobní autonomie člověka se závažnou změnou zdravotní kondice. Orientuje se v typech činností a služeb na makro-mezo-mikro úrovni sociální rehabilitace. Má přehled o způsobech financování institucionálně poskytovaných služeb sociální rehabilitace v aktuálním právním rámci ČR.Odborné dovednosti: Absolvent předmětu umí popsat a zdůvodnit úlohu sociální rehabilitace v systému koordinované rehabilitace, dovede vymezit pole sociální rehabilitace na mikro-mezo.makro úrovni praxe.

Literatura

Prázdná, R. Faktory determinující proces společenské integrace osob se zdrav.znevýhodněním. Kontakt, Vol. VII, 2005. Hrdá, J. Osobní asistence, poradenství a zprostředkování. Praha: APZP, 2006. Čevela, R., Čeledová, L., Zvoníková, A. Posudkové lékařství. Vybrané kapitoly. Praha: Grada, 2010. Krhutová, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením. KUZNÍKOVÁ, I. a kol. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha: Grada, 2011. Vláda ČR 2010. Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010 - 2014 schválený usnesením Vlády České republiky ze dne 29. 3. 2010 č. 253. Vyhláška č. 505/2006 S., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, v platném znění. Zvoníková, A.,Čeledová, L., Čevela. Základy posuzování invalidity. Praha: Grada, 2010. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. MICHALÍK, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011. Rotter, H. Důstojnost lidského života. Praha: Vyšehrad, 1999. Payne, J. a kol. (eds.). Kvalita života a zdraví. Triton. Praha, 2005. Rothman, J. C. Social Work Practice Across Disability. Boston: AB, 2003. Vyhláška č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb, v platném znění. Vyhláška č. 64/2008 Sb. o přístupnosti webových stránek orgánů veřejné správy, v platném znění.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 80%. Semestrální práce v rozsahu 6 normostran. Prezentace (semestrální práce). Ústní zkouška.

Garant

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.