Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá odborná praxe (KAS / 8PSOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8PSOX - Souvislá odborná praxe, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předpoklady pro praxi, vyjasnění postavení praktikujícího studenta a obsahu kontraktu o vykonávání praxe. Plán učení, smlouva o praxi.2. Dojednávání plánu učení mezi mentorem a studentem, harmonogram aktivit ve vybrané organizaci.3. Naplňování plánu učení (daného a individuálního cíle učení).4. Evaluace praxe v organizaci, identifikace nejpřínosnějších zkušeností. Zpracování úkolů a portfolia k praxi včetně potvrzení o absolvování praxe.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná dílčí odborné složky podílející se na realizaci koordinované rehabilitace a dlouhodobé zdravotně sociální péče, zná fungování a dysfunkci koordinace těchto složek v praxi, zná principy multidisciplinární spolupráce a vyjednávání, zná aktuálně platnou legislativu a z ní plynoucí kompetence a odpovědnosti jednotlivých složek koordinované rehabilitace a dlouhodobé péče v praxi, má znalosti o komunitním plánování měst a obcí. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu je schopen kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště praxe, má dovednost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů, je schopen základních profesních dovedností - komunikace na pracovišti s kolegy a klienty, porozumění klientům a jejich problémům v kontextu jejich životních podmínek, je schopen přijímat sociální a kulturní rozlišnost a multikulturalitu, je schopen přizpůsobit se a jednat v nových situacích, uvědomuje si svou profesní identitu.

Literatura

MATOUŠEK, O. a kol. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0366-7.Bruthansová, D., Jeřábková, V. Koordinovaná rehabilitace. Praha: VÚPSV., 2012. Kalvach, Z. a kol. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada, 2011. Sláma, O., Kabelka, L., Vorlíček., J a kol. Paliativní medicína pro praxi. Praha: Galén, 2011. MALÍKOVÁ, E. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3148-3.Powell, T. Poškození mozku. Praktický průvodce pro terapeuty, rodinné příslušníky a pacienty. Praha: Portál, 2010. Hrozenská, M., Dvořáková, D. Sociální péče o seniory. Praha: Grada, 2013. Zgola, J. M. Úspěšná péče o člověka s demencí. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0183-9.Kol. autorů. Základní východiska zavedení koordinované rehabilitace zdravotně postižených v ČR. Praha : MPSV, 2012. Kol. autorů. Bydlení nejen pro lidi se zdravotním postižením. Praha: MPSV, 2012. Kol. autorů. Diskusní materiál k východiskům dlouhodobé péče v České republice. Praha: MPSV, 2010. Dvořáková, D. Kvalita seniorů v domovech pro seniory. Praha: Grada, 2012. Kol. autorů. Poskytování sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Praha: VÚPSV, 2010. Kahánková, J. Holasová, V. Nedělníková D. Průvodce odborným praktickým vzděláváním. Pro studující. Ostravská univerzita v Ostravě, Tiskmorava, 2007. Jeřábek, H. a kol. Rodinná péče o staré lidi. Praha: FSV UK, 2005. JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 100%. Vedení portfolia k praxi dle zadání. Prezentace projektu, závěrečné zprávy z praxe. Závěrečná zpráva - korespondenční úkol - ze souvislé odborné praxe obsahuje reflexi naplnění úkolů, cílů v plánu učení a evaluaci absolvované praxe a komentovaný popis aktivit, které vedly k nastavení a realizaci plánu koordinované rehabilitace u vybraného klienta.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.