Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná sociální politika (KAS / 98ASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 98ASP - Aplikovaná sociální politika, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Sociální exkluze a marginalizace. Sociálně-vědní interpretace, diskurz EU, možnosti integrace na úrovni sociálně-politických programů.2. Sociální politika na lokální úrovni: postavení v systému státní sociální politiky, aplikační dimenze, agenda, subjekty, reforma veřejné správy v ČR.3. Rodinná politika. Proměna rodiny a reakce rodinné politiky, typologie rodinných politik, vývoj a popis současné rodinné politiky v ČR, příklady ze zemí EU.4. Bytová politika. Specifika bydlení a charakteristika trhu s byty, typy bytových politik, vývoj bytové politiky v ČR, současná situace, nástroje bytové politiky v ČR.5. Sociální bydlení v ČR a zemích EU. Příklady konkrétních sociálně-politických programů a jejich tvorby.6. Zdravotní politika I:indikátory zdraví, cíle zdravotní politiky, zdraví coby netržní komodita - statky ve zdravotnictví, ekonomika zdravotnictví, systémy zdravotní péče.7. Zdravotní politika II: modely financování zdravotní péče a příklady ze zemí EU, situace ve zdravotnictví zemí EU a sociálně-ekonomické přístupy, zdravotní politika v ČR.8. Politika zaměstnanosti a politika pracovního trhu. Charakteristika nezaměstnanosti, typy nezaměstnanosti a jejich indikátory, ekonomické interpretace nezaměstnanosti, sociální rizika dlouhodobé nezaměstnanosti, aktivní a pasivní politika zaměstnanosti v zemích OECD.9. Zabezpečení nezaměstnaných v ČR a v zemích EU. Systém zabezpečení v ČR a příklady nástrojů politiky zaměstnanosti ve vybraných zemích EU.10. Vzdělávací politika: proměna významu vzdělání v čase, principy a dilemata vzdělávací politiky, vývoj a popis současné vzdělávací politiky v ČR a příklady z vybraných zemí EU.11. Sociální politika Evropské Unie I: myšlenková východiska EU, hlavní subjekty , vývoj a současné otázky evropské sociální politiky, základní dokumenty.12. Sociální politika Evropské Unie II: organizace, prosazování a řízení sociální agendy na úrovni EU, sociální politika ČR ve vztahu k EU.13. Možnosti analýz veřejných politik.

Získané způsobilosti

" Schopnost navazovat a propojovat osvojené znalosti a poznatky z dříve absolvovaného kurzu - Základy sociální politiky." Schopnost charakterizovat lokální dimenzi sociální politiky a její postavení v systému státní sociální politiky a aplikační dimenzi, orientovat se v kompetencích a vazbách mezi jejími subjekty. " Schopnost orientovat se v základních pojmech a vysvětlit teoretická východiska ve vztahu k oblasti rodinné, bytové, vzdělávací, zdravotní sociální politiky a sociální politiky pracovního trhu. " Schopnost identifikovat problémové okruhy v daných oblastech sociálních politik a rozumět vazbám mezi řešenými problémy." Schopnost analyzovat programy dílčích sociálních politik a vyhodnotit jejich dopady." Schopnost rozumět problematice, postupům formování a realizace sociální politiky na úrovni jednotlivých členských zemí EU a Evropské unie jako celku." Schopnost porovnat uplatňované systémy a nástroje jednotlivých sociálních politik v zemích EU a ČR, zaujmout postoj s ohledem na výhody a nevýhody jednotlivých přístupů. " Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů za účelem studia i zpracování samostatné práce.

Literatura

ŠPILAČKOVÁ, M., NEDOMOVÁ, E. Chudoba, definování a možnosti jejího měření. Fórum sociální politiky no.1. VÚPSV v.v.i., 2014. Krebs, V. a kol. Sociální politika. Praha: ASPI, 2005. POTŮČEK, M. Sociální politika. Praha: SLON, 1995. Brdek, M., Jírová, H. Sociální politika v zemích EU a ČR. Praha: Codex Bohemia, 1998. LUX, M. et al. Bydlení - věc veřejná. Sociální aspekty bydlení v České republice a zemích Evropské unie. Praha: SLON, 2002. SOL, E., WESTERVELD, M (eds). Contractualism in Employment Services. Kluwer Law International, 2005. MACHONIN, P., TUČEK, M. A KOL. Česká společnost v transformaci. Praha: SLON, 1996. Praha : SLON, 1996. Winkler, J., Žižlavský, M. Český trh práce a Evropská strategie zaměstnanosti. Brno: Masarykova univerzita, 2004. ANDERSEN, J. G. (ed.). Europe s new state of welfare: unemployment, employment policies and citizenship. Bristol:Policy Press, 2002. MAREŠ, P. Family Policy in the Czech Republic after 1989: from Gendered and Enforced De-familialism to Gendered and Implicit Familialism. In Society, Reproduction and Contemporary Challenges. Brno: Barrister and Principal. s. 97-117, 2004. HAMPL. M. Geography of Societa Transformation in the Czech Republic. Prague: Charles University of Prague, Fakulty of Science, 1999. Hospodářské noviny. Potůček, M. Křižovatky české sociální reformy. Praha: SLON, 1999. Sirovátka, T. Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2791-6.Mareš, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha: SLON, 2002. SIROVÁTKA, T. Politika pracovního trhu. Brno : Vydavatelství MU, 1995. Práce a sociální politika (noviny MPSV).. KOCOURKOVÁ, J., RABUŠIC, L. (eds.). Sňatek a rodina: zájem soukromý nebo veřejný? Proměny reprodukčního chování a možnosti rodinné politiky z hlediska postojů české veřejnosti. Praha: PřF UK, 2006. ISBN 80-86561-93-3.PLOUG, N., KVIST, J. (eds.). Social security in Europe: development or dismantlement?. Hague: Kluwer Law International, 1997. Sociální exkluze a nové třídy.Sborník prací Fakulty sociálních studií. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2426-7.Časopis. Sociální politika. Tomeš, I. Sociální politika, teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: SOCIOPRESS, 1996. POTŮČEK, M., RADIČOVÁ, I. (ed.). Sociální politika v Čechách a na Slovensku po roce 1989. Praha: Karolinum, 1998. TOMEŠ, I. Sociální správa. Praha: Portál, 2002. Sociologický časopis. BRDEK, M. Trendy v evropské sociální politice. Praha : ASPI, 2002. WINKLER, J., KLIMPLOVÁ, L, ŽIŽLAVSKÝ, M. Účelové programy na lokálních trzích práce. Jejich význam, potřebnost a realizace. Brno: Masarykova univerzita, 2005. Veřejná správa. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Požadavky

Písemná práce na zvolené téma dle zadání vyučující (rozsah 7 - 10 stran, min. počet bibliografických zdrojů 8: min. 3 české monografie, 3 zahraniční monografie, 1 stať z recenzovaného časopisu, max. 3 internetové odkazy), odevzdání nejpozději na počátku 11. týdne80 % účast na výuce

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.Mgr. Tomáš WaloszekMgr. Anna Krausová, Ph.D.Mgr. Tomáš Waloszek