Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KAS / 98EKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 98EKO - Základy ekonomie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky s power pointovou prezentací využitím dataprojektoru. Power pointová prezentace ve formátu pdf. po celou dobu semestru a ve zkouškovém období přístupná na nástěnce IEM. Cvičení formou zpracování zadaných tematických úkolů.Přehled probírané látky (12 týdnů semestru):1. Úvod do mikroekonomie, trh a tržní mechanismus2. Chování spotřebitele a formování poptávky3. Chování firmy v dokonalé a nedokonalé konkurenci4. Trh výrobních faktorů5. Mikroekonomická politika státu6. Makroekonomie a národohospodářské agregáty7. Agregátní nabídka a agregátní poptávka8. Spotřeba, úspory, investice9. Peníze, peněžní trh, inflace10. Zaměstnanost a nezaměstnanost11. Ekonomický růst a ekonomický cyklus12. Stát v ekonomice (Hospodářská politika)

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech makroekonomie a mikroekonomie. Student srovnává různé ekonomické přístupy.

Literatura

Paulík, T., Pellešová, P. Základy ekonomie. Distanční opora. OU PřF Ostrava. Ostrava, 2006. Holman, R. Ekonomie. Praha, 2002. ISBN 80-7179-681-6.Pavelka, T. Makroekonomie, základní kurs. Melandrium Slaný., 2006. Macáková, L. a kol. Mikroekonomie - základní kurs. Melandrium Slaný, 2005.

Požadavky

Aktivní studium literatury a sledování aktuálního ekonomického dění v ČR a EU.|Zpracování písemné práce zpracované na jedno z témat předmětu (téma bude upřesněno po konzultaci s vyučujícím). Rozsah práce: 10 stran (minim. počet bibliograf. zdrojů: 6: min. 4 české monografie, min. 2 statě z recenzovaných časopisů, maximálně 5 internet odkazů)Předmět je ukončen písemnou zkouškou, ze které lze získat maximálně 100 bodů. Hodnocení výsledku zkoušky:51 - 69 bodů: dobře70 - 85 bodů: velmi dobře86 - 100 bodů: výborně

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková

Vyučující

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková