Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektové řízení v komunitním rozvoji (KAS / 98PCM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 98PCM - Projektové řízení v komunitním rozvoji, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:1. Úvod do problematiky - možnosti financování organizací sociálních služeb z pohledu grantové politiky. Projektová činnost jako součást fundraisingových aktivit organizací.2. Úvod do problematiky tvorby projektů (pojem projekt, projektový cyklus a jeho jednotlivé fáze).3. Zainteresované skupiny v projektu (analýza zainteresovaných skupin, spoluúčast skupin, matice vlivu a významu). Nácvik analýzy zainteresovaných skupin.4. Analýza problému, definice, SWOT analýza, logický rámec - definice. Nácvik SWOT analýzy.5. Logický rámec (LR) - cíle a účel projektu. Nácvik tvorby LR.6. Logický rámec (LR) - výstupy projektu, aktivity v projektu. Nácvik tvorby LR.7. Identifikace, vyhodnocení a management rizik výchozích předpokladů.8. Logika LR a využití pro komunikaci.9. Tvorba rozpočtu a harmonogramu činností, projektové zprávy, monitoring projektu, vytváření partnerství v projektu. Nácvik tvorby rozpočtu a harmonogramu v projektu.10. Stanovení ukazatelů pro ověření dopadu projektu. Základní hodnotící kriteria, principy úspěšného projektu (evaluace).11. Žádost a její náležitosti. Zpracování žádosti k projektu, vyplnění tiskopisů a doplnění formálních náležitostí, kompletace žádosti.12. Různé formy projektových žádostí v závislosti na typu donátora. Praktické postupy a možnosti sestavování projektových žádostí.13. Lidé a jejich role v projektovém řízení, lidský faktor projektového řízení.

Získané způsobilosti

- dovednost vytvářet projekt - schopnost tvořit nové myšlenky a ideje- schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů - schopnost vypracovat potřebné podklady pro zpracování projektu- schopnost pracovat v týmu

Literatura

http://ecn.cz. http://ecn.cz. http://icn.cz. http://icn.cz. http://neziskovky.cz. http://neziskovky.cz. http://vlada.cz. http://vlada.cz. http.//www.esfcr.cz. http.//www.esfcr.cz. http://www.particip.de/uploads/media/PCM_Manual_EN-march2001.pdfRůžičková, R. Neziskové organizace. Olomouc: ANAG, 2003. Němec, V. Projektový management. Praha: Grada, 2002. Svozilová, A. Projektový management. Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1501-5.Plamínek, J. a kol. Řízení neziskových organizací. Praha, 1997. Zákon č.108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.. Zákon č.108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.. Burton, C. A Practical Guide to Project Management. London : Kogan Page, 1994. MISÍKOVÁ, M. MULDER, P. Alternativní získávání finančních prostředků. Brno: Spolu-CZ, 2001. Bulletin pro sociální prevenci, pomoc a intervenci. Praha: Éthum, 2003. BURTON,C. A. Practical Guide to Project Management. London :Kogan Page, 1994. KAŽMIERSKI, T., PELCL, P. Projektové a strategické plánování. Praha: REC ČR, 2003. Branberger, R. Řízení projektového cyklu a logický rámec. Praha: AGNES, 2003. ROSENAU, M.D. Řízení projektů. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-218-1.Bárta, J. Strategické plánování pro neziskové organizace. Praha, 1997. Ochrana, F. Veřejné projekty a veřejné zakázky. CODEX Bohemia, 1999. HÁBLOVÁ, L. Zdroje mezinárodní finanční pomoci zaměřené na neziskové organizace. Děčín: Centrum Vida, 2000.

Požadavky

Požadavky k připuštění ke zkoušce:Aktivní účast (dvě omluvené absence), zpracování projektového záměru.

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aneta HaškováMgr. Anna Krausová, Ph.D.