Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa (KAS / 98VES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 98VES - Veřejná správa, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:1) Úvod do předmětu, vymezení základních pojmů. Státní správa, samospráva, subjekty, prameny právní úpravy2) Ústava ČR, Listina základních práv a svobod3) Správní právo hmotné, procesní, prameny4) Správní řízení (subjekty, průběh správního řízení, opravné prostředky)5) Správní soudnictví6) Záruky zákonnosti veřejné správy, důvody existence VS, faktory ovlivňující velikost veřejného sektoru, efektivita.7) Státní správa a samospráva v historickém vývoji. Reforma veřejné správy, decentralizace.8) Legislativní aspekty - zákon o obcích, zákon o krajích, orgány obcí.9) Financování VS - financování a rozpočty obcí a krajů, financování městských obvodů.10) Seminář financování měst a obcí.11) Reforma VS a trendy ve veřejné správě - new public management, governance, měření kvality VS.12) Agenda 21 a trvale udržitelný rozvoj, možnosti spolupráce subjektů, formy spolupráce obcí, kikroregiony, svazky obcí.13) Veřejný sektor a EU - hlavní evropské instituce (Evropský parlament, Evropská Komise, Evropská Rada, Rada EU).

Získané způsobilosti

" Schopnost orientovat se v základních pojmech veřejné správy." Schopnost identifikovat základní orgány a subjekty veřejné správy a orientovat se jejich stěžejních kompetencích. " Schopnost popsat systém ústřední a územní správy, vnímat jejich vztahy, rozlišovat rozdíly v samostatné a přenesené působnosti." Schopnost vyhledat a analyzovat informace podstatné pro právní posouzení problému a aplikovat zákonná ustanovení v praktických situacích." Schopnost charakterizovat podstatné znaky reformy veřejné správy a vysvětlit smysl decentralizačních mechanismů. " Schopnost orientovat se v legislativě upravující postavení a působnost územních samosprávných celků." Schopnost porozumět problematice tvorby koncepčních materiálů utvářejících sociální politiku v daném regionu a její provázanosti s dalšími oblastmi veřejné správy." Schopnost vysvětlit samotný proces tvorby regionálních koncepčních materiálů, rozumět fázím schvalování, realizace a evaluace, orientovat se v možnostech financování procesů a výstupů procesu." Schopnost objasnit možnosti spolupráce mezi samosprávnými celky, posoudit výhody a nevýhody jednotlivých forem." Schopnost zaujmout postoj, formulovat a prezentovat jej na semináři." Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů za účelem studia.

Literatura

Stejskal, J.; Kovárník, J. Regionální politika a její nástroje. Praha: Portál, 2009. KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha : ASPI, 2007. Tomeš, I. Sociální správa. Praha: Portál, 2009. Hendrych, D.a kol. Správní právo.Obecná část. Praha: C.H.Beck, 2008. HORZINKOVÁ, E., NOVOTNÝ, V. Základy organizace veřejné správy v ČR. nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. ISBN 80-7380-096-3.časopisy. : Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika. Bílá kniha v sociálních službách. Praha: MPSV, 2003. Rumpel, P. Lokální a regionální rozvoj - část 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-876-7.Kol. autorů. Obce, města, regiony a sociální služby. Praha. Socioklub, 1997. Slovník nejčastěji používaných pojmů ve veřejné správě. Sociologický časopis. Potůček, M. Transformace sociálního státu ve Střední a Východní Evropě. Praha : Veřejná politika a prognostika PPF-, FSF UK025, 2007. Brdek, M., Jírová, H., Krebs V. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. Suchánek, R., Jirásková, V. Ústava České republiky v praxi. Praha:Leges, s.r.o., 2009. Veřejná správa. VOPÁLKA, V. Nový správní řád, zákon č. 500/2004 Sb. Praha: ASPI, 2005, s. 556. ISBN 80-7357-109-9. www.portal.gov.cz. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Ústava ČR. Zákon č. 1/1993 Sb., ve znění pozdějších právních předpisů. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích. Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích. Zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů. Listina základních práv a svobod. Zákon č. 2/1993 Sb. Zákon č. 349/1999 Sb. o veřejném ochránci práv v platném znění. Oriniaková, P., Pelcl, P., Rosecký, D. Zapojování občanů do rozvoje měst a obcí. Starosta a občané. Praha: Nakladatelství Dr. Josef Raabe s.r.o., 2002.

Požadavky

Návštěva libovolného zastupitelstva a odevzdání seminární práce, úspěšné absolvování závěrečného písemného testu (min 70%).

Garant

Mgr. Kateřina Cilečková

Vyučující

Mgr. Kateřina CilečkováIng. Mgr. Iva Tichá