Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (KAS / 99DEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 99DEM - Demografie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Demografie jako věda, její historie a nejvýznamnější představitelé.2. Demografické jevy a procesy, jejich ukazatele a výpočty: přirozený pohyb.3. Další demografické jevy: mechanický pohyb obyvatel.4. Populační teorie, odhady a projekce u nás a ve světě.5. Populační procesy - přirozená reprodukce I.: sňatečnost a rozvodovost.6. Populační procesy - přirozená reprodukce II.: plodnost, potratovost, úmrtnost (zdravotní stav populace).7. Sčítání lidu a evidence demografických procesů.8. Práce s demografickými daty v komunitním rozvoje 1 - cvičení9. Práce s demografickými daty v komunitním rozvoji 2 - cvičení10. Práce s demografickými daty v komunitním rozvoji 3 - cvičení11. Práce s demografickými daty v komunitním rozvoji 4 - cvičení12. Práce s demografickými daty v komunitním rozvoji 5 - cvičení13. Prezentace výstupů seminárních prací studentů, diskuse - cvičení

Získané způsobilosti

Využívání demografických analýz, práce s demografickými daty, znalost základních demografických procesů, schopnost analyzovat strukturu obyvatelstva daného území, komparovat a vyhodnocovat skladbu obyvatelstva s územím jiným, hodnotit vzájemné vztahy dynamických procesů obyvatelstva.

Literatura

Burcin, B., Fialová, L., Rychtaříková, J. Demografická situace ČR: proměny a kontexty 1993-2008. Praha: Slon, 2010. Langhammrová, J., Kučerová, E. Demografie : materiály ke cvičení. Praha : Oeconomica (2.vyd.), 2007. Roubíček, V. Úvod do demografie. Praha: CODEX Bohemia, 1997. Pavlík, Z., Rychtaříková, J. Šubrtová, A. Základy demografie - vybrané kapitoly. Praha, 1986. Preston, S., Heuveline, P., Guillot, M. Demography : measuring and modelling population process. London, Blackwell, 2001. Bart J. de Bruijn. Foundations of Demographic Theory (Choice, Process, Context). Amsterdam, 1999. Pavlík, Z., Kalibová, K. Mnohojazyčný demografický slovník. Český svazek. Praha, Česká demografická společnost, 2005. Pavlík, Z., Rychtaříková, J., Šubrtová, A. Základy demografie. Praha: Academia, 1986.

Požadavky

Požadavky k připuštění ke zkoušce:Aktivní účast na cvičeních, odevzdání seminární práce a úspěšné absolvování závěrečné zkoušky s minimem 65% bodů.

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Iva TicháIng. Mgr. Iva Tichá