Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do regionálních věd (KAS / 99REG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 99REG - Úvod do regionálních věd, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vymezení a charakteristika regionálních věd-Definice základních pojmů: region, regionální vědy, regionalistika, regionalizace, regionalismus, regionální politika, regionální rozvoj.-Prostor, jeho aktéři a faktory lokalizace.2.Region-Definice regionu, vymezení regionu, hranice regionu, struktura regionů, řád a hierarchie regionů, klasifikace regionů, teorie regionu.-Územně správní uspořádání společnosti.3.Sídla, struktura osídlení a urbanizace-Základní typy sídel, struktura osídlení, sídelní hierarchie. -Urbanizace.4.Regionalistika ve vztahu k veřejné správě, regionální politice a regionálnímu rozvoji -Úloha obcí v regionálním rozvoji. -Regionální struktura ČR.5.Regionální politika-Obecné vymezení a definice regionální politiky, příčiny vzniku regionální politiky, vývoj regionální politiky. -Typy regionální politiky, nástroje regionální politiky.6.Regionální politika ČR-Institucionální zabezpečení regionální politiky, zákonné ukotvení regionální politiky, podporované regiony. -Programové dokumenty regionální politiky ČR.7.Regionální politika EU-Pojetí regionální politiky EU, cíle a nástroje. -Strukturální politika EU.8.ČR v rámci regionální politiky EU-Nástroje EU používané v ČR, regiony soudržnosti.-Systém programových dokumentů, programy a podpory EU pro rozvoj území ČR.9.Regionální rozvoj-Vymezení regionálního rozvoje, typy regionálního rozvoje, nástroje regionálního rozvoje, teorie regionálního rozvoje. -Vztah regionální politiky a regionálního rozvoje.10.Management regionálního rozvoje -Plánování rozvoje území v ČR a EU.11.Koncepční dokumenty regionálního rozvoje-Typy strategických, programových a operačních dokumentů.12.Strategie udržitelného rozvoje-Definice a podmínky udržitelného rozvoje. -Koncepce slabé a silné udržitelnosti.13.Člověk a jeho životní prostředí.-Vymezení základních pojmů environmentálních věd. -Ekologická politika.

Získané způsobilosti

schopnost pochopit základní koncepty regionálního rozvoje, definovat základní pojmy (z obl. regionálních a environmentálních věd)schopnost porozumět základním principům, funkcím a cílům regionální politikyschopnost vyhledávat a zpracovávat informace k relevantnímu tématu

Literatura

Mezřický, Václav. Environmentální politika a udržitelný rozvoj. Praha: Portál, 2005. Čmejrek, Jaroslav. Obce a regiony jako politický prostor. Alfa, 2008. Hudečková, H. Regionalistika, regionální rozvoj a rozvoj venkova. Praha, 2006. ŽÍTEK, Vladimír a Viktorie KLÍMOVÁ. Regionalní politika. Brno: Masarykova univerzita, 2008. Stejskal, Jan, Kovárník, Jaroslav. Regionální politika a její nástroje. Praha: Portál, 2009. Wokoun, René a kol. Regionální rozvoj - Východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování. Praha: Linde, 2008. Blažek, Jiří, Uhlíř, David. Teorie regionálního rozvoje - Nástin, kritika, implikace. Praha: Karolinum, 2011. Wokoun René, Mates Pavel, Kadeřábková Jaroslava. Základy regionálních věd a veřejné správy. Plzeň: Aleš Čeněk, 2011. Kadeřábková, J., Trhlínová, Z., K. Region a regionální vědy. Vybrané sociální, kulturní a environmentální aspekty. Praha: Vysoká škola finanční a správní, o. p. s., 2008. Kupka, V. Regionální rozvoj. Praha: Vysoká škola regionálního rozvoje Praha, 2011. časopisy. Regionální studia, Veřejná správa, Moderní obec. Bernard, J., Illner, M., Kostelecký, T., Vobecká, J. Samospráva venkovských obcí a místní rozvoj. Praha: SLON, 2012. Ponikelský, P., Koštejnová, Z. Úvod do regionalistiky. Praha: Vysoká škola regionálního rozvoje, 2008. Šilhánková, Ludmila. Vybraná témata z regionálního rozvoje. Civitas per Populi, 2010.

Požadavky

Požadavky k připuštění ke zkoušce:1. Odevzdání písemné seminární práce v termínu a rozsahu stanoveném vyučujícím. Odevzdání seminární práce ve stanovenémtermínu je podmínkou pro přistoupení ke zkoušce. Seminární práce je hodnocena v rozmezí 0 až 20 bodů, které se přičítají k výsledné známce zkoušky z předmětu.2. Úspěšné absolvování závěrečné písemné zkoušky. Písemná zkouška je hodnocena max. 80 body, přičemž minimální počet bodůz písemné zkoušky je pro splnění předmětu stanoven na 70% - tedy na 56 bodů.3. Celkové hodnocení předmětu se rovná součtu bodů ze semestrální práce a z písemné zkoušky. Minimální počet celkových bodů pro úspěšné absolvování předmětu je stanoven na 66 bodů (přičemž minimální zisk z písemné zkoušky musí být větší nebo rovno 56 bodům).4. Znalost povinné a odkazované literatury.

Garant

RNDr. Kamila Vondroušová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Iva Tichá