Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa (KAS / 99VES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 99VES - Veřejná správa, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do předmětu, vymezení základních pojmů. Státní správa, samospráva, subjekty, prameny právní úpravy2)Ústava ČR, Listina základních práv a svobod3)Správní právo hmotné, procesní, prameny4)Správní řízení (subjekty, průběh správního řízení, opravné prostředky)5)Správní soudnictví6) Záruky zákonnosti veřejné správy, důvody existence VS, faktory ovlivňující velikost veřejného sektoru, efektivita.7)Státní správa a samospráva v historickém vývoji. Reforma veřejné správy, decentralizace.8) Legislativní aspekty - zákon o obcích, zákon o krajích, orgány obcí.9) Financování VS - financování a rozpočty, obcí a krajů, financování městských obvodů.10) Seminář financování měst a obcí11) Reforma VS a trendy ve veřejné správě - new public management, governance, měření kvality VS.12) Agenda 21 a trvale udržitelný rozvoj, možnosti spolupráce subjektů, formy spolupráce obcí, mikroregiony, svazky obcí.13) Veřejný sektor a EU - hlavní evropské instituce (Evropský parlament, Evropská komise, Evropská rada, Rada EU)

Získané způsobilosti

"Schopnost orientovat se v základních pojmech veřejné správy."Schopnost identifikovat základní orgány a subjekty veřejné správy a orientovat se jejich stěžejních kompetencích"Schopnost popsat systém ústřední a územní správy, vnímat jejich vztahy, rozlišovat rozdíly v samostatné a přenesené působnosti."Schopnost vyhledat a analyzovat informace podstatné pro právní posouzení problému a aplikovat zákonná ustanovení v praktických situacích."Schopnost charakterizovat podstatné znaky reformy veřejné správy a vysvětlit smysl decentralizačních mechanismů."Schopnost orientovat se v legislativě upravující postavení a působnost územních samosprávných celků."Schopnost porozumět problematice tvorby koncepčních materiálů utvářejících sociální politiku v daném regionu a její provázanosti s dalšími oblastmi veřejné správy."Schopnost vysvětlit samotný proces tvorby regionálních koncepčních materiálů, rozumět fázím schvalování, realizace a evaluace, orientovat se v možnostech financování procesů a výstupů procesu."Schopnost objasnit možnosti spolupráce mezi samosprávnými celky, posoudit výhody a nevýhody jednotlivých forem."Schopnost zaujmout postoj, formulovat a prezentovat jej na semináři."Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů za účelem studia

Literatura

Stejskal, J., Kovárník, J. Regionální politika a její nástroje. Praha : Portál, 2009. KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha : ASPI, 2007. Tomeš, I. Sociální správa. Praha: Portál, 2009. Hendrych, D. a kol. Správní právo. Obecná část. 7. vydání. Praha : C.H. Beck, 2008. Horzinková, E., Novotný, V. Správní právo procesní, 2. vydání. Praha : Leges, s.r.o., 2008. Úvod do regionálních věd a veřejné správy (Kol.). Plzeň, 2008. Bílá kniha o sociálních službách. Praha:MPSV, 2003. Časopisy : Sociální práce, Práce a sociální politika. Sociologický časopis. Veřejná správa. Rumpel, P. Lokální a regionální rozvoj - část 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-876-7.Kol. autorů. Obce, města, regiony a sociální služby. PRaha : Socioklub, 1997. Slovník nejčastěji používaných pojmů ve veřejné správě. Potůček, M. Transformace sociálního státu ve Střední a Východní Evropě. Praha : Veřejná politika a prognostika PPF-, FSF UK025, 2007. BRDEK, M., JÍROVÁ, H., KREBS, V. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. Suchánek, R., Jirásková, V. Ústava České republiky v praxi. Praha:Leges, s.r.o., 2009. www.concourt.cz. www.mpsv.cz. www.ochrance.cz. www.portal.gov.cz. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. Zákon č. 1/1993 Sb., Ústava ČR. Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), v platném znění. Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích (krajské zřízení), v platném znění. Zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní. Zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod. Zákon č. 349/1999 o veřejném ochránci práv , v platném znění. Zákon č. 500/2004Sb.,správní řád. Oriniaková, P., Pelcl, P., Rosecký, D. Zapojování občanů do rozvoje měst a obcí. Starosta a občané. Praha: Nakladatelství Dr. Josef Raabe s.r.o., 2002.

Požadavky

Návštěva libovolného zastupitelstva a odevzdání seminární práce, úspěšné absolvování závěrečného písemného testu (min 70%).

Garant

Mgr. Kateřina Cilečková

Vyučující

Mgr. Kateřina CilečkováIng. Mgr. Iva TicháMgr. Kateřina CilečkováIng. Mgr. Iva Tichá