Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do disability studies (KAS / DISTU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / DISTU - Úvod do disability studies, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Disability studies jako vědní obor.2. Lingvistické aspekty dis/ability.3. Historické apekty disability se zaměřením na zdravotní postižení.4. Teorie a modely disability se zaměřením na zdravotní postižení.5. Metodologické problémy výzkumu.6. Jedinec a zdravotní postižení. V tom: kvalita života.7. Rodina, partnerské vztahy a zdravotní postižení.8. Komunita a zdravotní postižení.9. Genderové aspekty dis/ability.10. Politické a právní aspekty disability se zaměřením na zdravotní postižení. V tom: sociální, zdravotní a vzdělávací politika.11. Socioprostorové aspekty disability, DfA12. Asistivní technologie.13. Média a umění v kontextu disability.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu: ? bude znát rozdíly mezi pojmy nemoc - disabilita - zdravotní postižení,? získá přehled o komplexitě životních podmínek lidí se zdravotním postižením, ? bude schopen porozumět souvislostem zdravotního postižení a jeho dopadům pro společnost / jedince / rodinu / komunitu, ? bude umět identifikovat klíčové problémy k řešení otázek kvality života lidí s postižením,? bude schopen aktivně pracovat s primární literaturou a sekundárními zdroji.

Literatura

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. WHO 2006. Český překlad Pfeiffer, J., Švestková, O. Praha: NRZP ČR, 2008. Národní plán vytváření příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014. Praha: Úřad vlády, 2010. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením. KRHUTOVÁ, L. Úvod do Disability Studies. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. BARNES, C., OLIVER, M., BARTON, L. Disability Studies Today. Cambridge: Polity Press, 2002. ALBRECHT, G. L., SEELMAN, D. K., BURY, M. Handbook of Disability Studies. London: Sage Publications, 2000. PAYNE, J. (a kol.). Kvalita života a zdraví. Triton. Praha, 2005. BROWN, S. E. Nezávislý život. Teorie a praxe. Praha: SZOZP, 1994. ALLPORT, G.W. O povaze předsudků. Praha: Prostor, 2004. Bauby, J. D. Skafandr a motýl. Brno: JOTA, 2008. GOFFMAN, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: SLON, 2003. MURPHY, F. Umlčené tělo. Praha: SLON, 2001.

Požadavky

Aktivně studovat průběžně zadávané studijní zdroje. Plnit průběžné úkoly.Zpracovat semestrální práci - odbornou esej podle zadaných kritérií a ve stanoveném termínu. Získat stanovený počet bodů v zápočtovém testu. Bodová kritéria - dosáhnout minimálně 60 bodů ze 100 ve složení minimálně: 30 z 50 za test + 25 ze 40 za odbornou esej + 5 z 10 průběžné úkoly.V AR 2014/2015 může být část přednášek realizována alternativní formou.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.