Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s klienty se zdrav.postižením (KAS / KOKRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / KOKRE - Komunikace s klienty se zdrav.postižením, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a typologie zdravotního postižení.2. Druhy komunikace, komunikační přístupy.3. Člověk s postižením jako komunikační partner.4. Klient s postižením sluchových funkcí I. - nedoslýchavý klient5. Klient s postižením sluchových funkcí II. - neslyšící klient, ohluchlý klient.6. Klient s postižením zrakových funkcí I. - slabozraký klient.7. Klient s postižením zrakových funkcí I. - nevidomý klient.8. Klient s duálním smyslovým postižením - hluchoslepý klient.9. Klient s postižením funkcí hybnosti.10. Klient s postižením řečových funkcí.11. Klient s postižením mentálních funkcí I. - mentální postižení.12. Klient s postižením mentálních funkcí II. - duševní onemocnění.13. Kliente s dyslexií a dysgrafií - písemná komunikace.14. Kompenzační pomůcky pro komunikaci. Pomůcky pro sebeobsluhu, samostatný pohyb a orientaci, písemnou a jinou komunikaci

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu:- dovede přijímat sociální rozlišnost - má schopnost aplikovat teoretické poznatky v praktických situacích- má základní interpersonální a interakční dovednosti při kontaktu s lidmi s postižením - má schopnost komunikace s lidmi s postižením smyslových, tělesných a mentálních funkcí- orientuje se v kompenzačních pomůckách a úpravách prostředí z hlediska potřeb lidí se zdravotním postižením

Literatura

KRHUTOVÁ, Lenka. Komunikace s klienty se zdravotním postižením. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7368-981-0.http://moodle.osu.czHonzák, R.:. Komunikační pasti v medicíně, 2. vyd. Praha: Galén, 1993. Čálek, O. Jak pomoci při oslabení nebo ztrátě zraku?. Praha: SI, 1987. Peutelchmidtová, A. Logopedické minumum. Olomouc : UP, 2001. KRHUTOVÁ, L. Občané se zdravotním postižením a veřejná správa. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. Květoňová-Švecová, L. Oftalmopedie. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-84.Kowalik, S. Perspektivy rehabilitace hluchoslepých. Praha: Wagner PRESS s.r.o., 2000. Wiener, P. Prostorová orientace a samostaný pohyb zrakově postižených. Praha: Avicenum, 1998. Hrubý, J. Průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu I. a II. Praha: FRPSP, 2001. Vágnerová Marie, Moussová Zuzana, Štech Stanislav. Psychologie handicapu. Praha: UK, 1992. Renotiérová, M., Ludíková, L. Speciální pedagogika. Olomouc, 2004. Freeman, R.D., Carbin, C.F., Boese, R.S. Tvé dítě neslyší?. Praha: FRPSP, 1994.

Požadavky

1. 80% účasti na cvičení2. Zpracování 2 korespondenčních úkolů3. Zápočtový test - podmínka pro splnění je min. 60% bodů.4. Praktický zápočet - předvedení komunikačních technik - možno absolvovat po úspěšném vykonání zápočtového testu.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.