Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny (KAS / MO2RO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / MO2RO - Sociologie rodiny, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do disciplíny: O čem je dnešní sociologie rodiny?2. Sociologické studium rodiny I. (Klasické teorie).3. Sociologické studium rodiny II. (Současné teorie).4. Od rodiny tradiční k rodině moderní a postmoderní. Manželství, manželská rodina a současné alternativní formy párových a rodinných vztahů.5. Demografické aspekty partnerského/manželského a rodinného chování.6. Kulturní, ekonomické a sociální "determinanty" rodinného života.7. Genderové aspekty moci, autority a dělby práce v rodině.8. Rodina a svět práce. Společenské podmínky harmonizace rodinného a pracovního života.9. Proces rodinné socializace.10. Rozvody a rozvodovost v kontextu širších společenských změn. Osamělé rodičovství. Opakovaný sňatek, rekonstruovaná rodina.11. Příbuzenství v sociologické perspektivě: Teorie příbuzenství. Směna pomoci a podpory v rodině ve světle sociologických výzkumů.12. Proměny rodiny - krize rodiny? Koncept krize rodiny a jeho argumentace.13. Sociologie rodiny k rodinné politice a sociální práci s rodinou.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:- seznámení se s terminologií, vývojem sociologických názorů na rodinu, vč. současných teorií a směrů,- pochopení "místa" rodiny ve společenské makrostruktuře, vztahů a procesů uvnitř rodiny,- porozumění vazbě mezi sociologií rodiny a sociální politikou, resp. teorií a praxí sociální práce.

Literatura

SÝKOROVÁ, D. Autonomie ve stáří. Kapitoly z gerontosociologie. s. 71-156. Praha: SLON, 2007. RABUŠIC, L. Kde ty všechny děti jsou? Porodnost v sociologické perspektivě. Praha: SLON, 2001. Sullerotová, E. Krize rodiny. Praha: Karolinum, 1998. MOŽNÝ, I. Moderní rodina: mýty a skutečnost. Brno: Blok, 1990. MOŽNÝ, I. Proč tak snadno.. Praha: SLON, 1999. MAŘÍKOVÁ, H. (ed.). Proměny současné české rodiny. Rodina - Gender - Stratifikace. Praha: SLON, 2000. MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha: Sociologické nakladatelství, 1. vydání, 2006. ISBN 80-86429-58-X.SIROVÁTKA, T. et al. Rodina, zaměstnání a sociální politika. Brno: FSS MU a nakladatelství ALBERT, 2006. KOCOURKOVÁ, J., RABUŠIC, L. (eds.). Sňatek a rodina: zájem soukromý nebo veřejný? Proměny reprodukčního chování a možnosti rodinné politiky z hlediska postojů české veřejnosti. Praha: PřF UK, 2006. ISBN 80-86561-93-3.MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha : SLON, 2005. Singly, F. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999. Giddens, A. Důsledky modernity. Praha : SLON, 2003. KLEIN, D. M., WHITE, J.M. Family Theories. An Introduction. London, SAGE Publications, 1996. MAREŠ, P., POTOČNÝ, T. (eds.). Modernizace a česká rodina. Brno: Barrister & Principal, 2003. CHALOUPKOVÁ, J., ŠALAMOUNOVÁ, P. Postoje k manželství, rodičovství a k rolím v rodině v České republice a v Evropě. Sociologické studie 04: 7. Praha: SoÚ AV ČR, 2004. FIALOVÁ, L., HAMPLOVÁ, D., KUČERA, M., VYMĚTALOVÁ, S. Představy mladých lidí o manželství a rodičovství. Praha: SLON, 2000. Beck, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: SLON, 2004. GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. BOURDIEU, P. Teorie jednání. české vyd. Z fr. originálu Raisons pratiques, Sur la théorie de l´action, Paříž, 1994, přel. V. Dv, 1998. ISBN 80-7184-518-3.GIDDENS, A. Unikající svět. Praha, 2000. GOODE, W. J. World Changes in Family Patterns. New Haven - London, Yale University Press, 1993.

Požadavky

Účast ve výuce a aktivní zapojení se do diskusí spojených s probíranými okruhy. Podmínkou pro úspěšné ukončení předmětu je aktivní práce s literárními zdroji a vypracování jedné seminární práce na zvolené téma. Studenti průběžně plní domácí úkoly spojené s výukou.Vykonání písemné zkoušky (formou testu)Přemdět zle absolvovat během zahraničního pobytu za následujících podmínek: 1) osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahrančiní studijní pobyt2) v průběhu semestru odevzdat (zaslat emailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany)3) Znalosti ověřené vědomostním testem z okurhů uvedených v přehledu probírané látky

Garant

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.