Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální aspekty zdravotního postižení (KAS / SOAZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / SOAZP - Sociální aspekty zdravotního postižení, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika předmětu:Obsah, rozsah, teoretická výuka a charakter praktické výuky jsou koncipovány v souladu se zaměřením na potřeby zdravotnických profesí. Směřují k získání základních znalostí a dovedností pro práci absolventů zdravotnických oborů s klienty se zdravotním postižením z hlediska sociálních aspektů zdravotního postižení.Přehled probírané látky (14 výukových týdnů):Přednáška (1 hod.)Týden Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Lidé se zdravotním postižením a společnost - historická východiska a současné postavení osob s postižením.2. Charakteristika zdravotního postižení, základní terminologie.3. Modely disability, typologie přístupů vůči zdravotnímu postižení.4. Identita. Předsudky. Stigma. Marginalizace.5. Sluchové postižení.6. Zrakové postižení.7. Postižení mentálních funkcí.8. Postižení hybnosti.9. Kombinovaná postižení.10. Postižení řečových funkcí.11. Bariéry v oblastech života osob se zdravotním postižením a možnosti jejich řešení.12. Veřejná a sociální politika ve vztahu k lidem se zdravotním postižením.13. MKF - Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví.14. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením.Praktická cvičení (1 hod.)Týden Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Sebereflexe individuálních postojů studentů vůči zdravotnímu postižení.2. Sebereflexe jazykových stereotypů.3. Diagnostické záznamy - kazusitiky.4. Násilí na lidech s postižením - kazuistiky.5. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast sluchového postižení I.6. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast sluchového postižení II. , bezpečnostní pravidla7. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast zrakového postižení I.8. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast zrakového postižení II., bezpečnostní pravidla9. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast postižení mentálních funkcí I.10. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast postižení mentálních funkcí II, bezpečnostní pravidla11. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast postižení hybnosti I12. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast postižení hybnosti II., bezpečnostní pravidla13. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast kombinovaného postižení - hluchoslepota14. Nácvik dovedností sociálního kontaktu s klienty se zdravotním postižením pro oblast postižení řečových funkcí, AAK

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:a) Student/ka je schopen/schopna orientovat se v oblasti sociálního systému zaměřeného na řešení životních podmínek osob se zdravotním postižením.b) Student/ka dovede aplikovat obecné znalosti o sociálních aspektech zdravotního postižení na konkrétní životní podmínky jednotlivců a skupin osob lidí se zdravotním postižením.c) Student/ka získal/a základní dovednost individuálního kontaktu a komunikace klienty se zdravotním postižením v oblasti postižení sluchu, zraku, mentálních funkcí, hybnosti a řečových funkcí s důrazem na provádění bezpečnosti. d) Student/ka zná základní normativní rámce pro práci s klienty s postižením ve zdravotnické praxi.

Literatura

HONZÁK, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha : Galén, 1999. Pfeiffer, J., Švestková, O. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví MKF. WHO, 2001. České vydání v překladu. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. Praha : Grada Publishing, a.s., 2008. Hutař, J. Sociálně právní minimum pro osoby se zdravotním postižením. Praha, Národní rada osob se zdrav.postižením, 2009. Goffman, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: Slon, 2003. Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením. Praha : Úřad vlády, 2006. Murphy, J.R.F. Umlčené tělo. Praha: SLON, 2001.

Požadavky

Požadavky na studenta: Docházka na cvičení, studium zadané literatury, vypracování a odevzdání 3 písemných úkolů Požadavky ke zkoušce: a) Dodržení docházky na cvičení b) Odevzdání zadaných písemných úkolů ve stanovených termínechc) Kladné hodnocení teoretických znalostí u písemné části zkouškyd) Kladné hodnocení praktické části zkoušky

Garant

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.