Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KAS / SOCKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / SOCKS - Sociologie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace vývoje moderní společnosti2. Generalizace trhu - zdroj proměn společnosti3. Přežití v prostředí4. Legitimizace sociálních nerovností5. Orientace ve světě6. Socializace a sociální kontrola7. Kultura, symboly a hodnoty8. Institucionalizace jednání, sociální role.9. Sociologie instituace a organizace. Zdravotnictví jako společenská instituce. Postavení pacienta ve funkčním systému nemocnice.10. Historické zdroje sociologického myšlení10. Klasici sociologického myšlení (Comte a Durkheim), Max Weber12. Sociologie na počátku organizované modernity13. Sociologie zdraví a nemoci (sociální vlivy na zdraví a nemoc, zdraví poškozující chování, volný čas a životní styl). Nemoc v sociologickém kontextu (fáze nemoci ze sociologického hlediska, sociální důsledky nemoci, sociální role pacienta, sociální role sestry).

Získané způsobilosti

Student zná hlavní směry a teorie sociologického myšlení.Student zná základní sociologické pojmy.Student je schopen orientovat se v současných sociologických problémech v kontextu poskytování zdravotní péče.Student je schopen vnímat klienty, zdravotníky, rodinu a další účastníky zdravotní péče jako sociální osobnosti začleněné do systému sociálních vztahů a rolí.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Praha: Slon, 1995. ISBN 80-85850-14-1.Mills, Ch. W. Sociologická imaginace. Praha: SLON, 2003. http://moodle.osu.cz/course/view.php?id=2580nullKeller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2002. Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON, 2005. ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krize - psychologický a sociologický fenomén. Praha: Grada, 2004. BERGER, P., L. Pozvání do sociologie. Brno : Barrister a Principal, 2003. BÁRTLOVÁ, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno: IDVPZ, 2006. ISBN 80-2471-197-4.Petrusek, M. Společnost pozdní doby. Praha: SLON, 2006. Merton, R. K. Studie ze sociologické teorie. Praha, 2000. JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha, 2003. ISBN 80-7178-749-3.

Požadavky

Zápočtový test (80% - úspěšnost)

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.