Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální rehabilitace (KAS / SOREH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / SOREH - Sociální rehabilitace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika předmětu:Obsah, rozsah, teoretická výuka a charakter praktické výuky jsou koncipovány v souladu se zaměřením na potřeby zdravotnických profesí. Směřují k získání základních znalostí a dovedností pro práci absolventů zdravotnických oborů s klienty se zdravotním postižením v oblasti specifických aktivit spadajících do okruhu sociální rehabilitace.Přehled probírané látky (14 výukových týdnů):Přednáška (1 hod.)Týden Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Konceptuální rámce sociální rehabilitace.2. Struktura systému "Ucelená rehabilitace".3. Terminologie WHO, situace v ČR.4. Autonomie osob se zdravotním postižením.5. Exogenní faktory sociální rehabilitace.6. Endogenní faktory sociální rehabilitace.7. Typologie činností v oblasti sociální rehabilitace I.8. Typologie činností v oblasti sociální rehabilitace II.9. Typologie institucionálních služeb v oblasti sociální rehabilitace I.10. Typologie institucionálních služeb v oblasti sociální rehabilitace II.11. Kompenzační pomůcky v procesu sociální rehabilitace.12. Kvalita života osob se zdravotním postižením.13. Instituce zajištující sociální rehabilitaci osob se zdravotním postižením.14. Právní ukotvení sociální rehabilitace.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:a) Student/ka je schopen/schopna orientovat se v oblasti systému ucelené rehabilitace se zaměřením na sociální rehabilitaci.b) Student/ka dovede aplikovat obecné znalosti o systému sociální rehabilitace na konkrétní životní podmínky jednotlivců a skupin osob lidí se zdravotním postižením.

Literatura

Prázdná, R. Faktory determinující proces společenské integrace osob se zdrav.znevýhodněním. Kontakt, Vol. VII, 2005. Pfeiffer, J., Švestková, O. Rehabilitace jako ucelený systém. České Budějovice, ZSF JU, 2005. Standardy kvality sociálních služeb. Praha : MPSV, 2008. Votava,J. a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha : Karolinum, 2005. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. PAYNE, J. A KOL. (eds.). Kvalita života a zdraví. Triton. Praha, 2005. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha:Portál, 1997. Národní plán podpory a integrace osob se zdrav. postižením. Praha : Úřad vlády, 2006.

Požadavky

Požadavky na studenta: Docházka na přednášky, studium zadané literatury Požadavky k zápoču: Kladné hodnocení teoretických znalostí v rámci písemného testu

Garant

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.