Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny (KAS / SORKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / SORKP - Sociologie rodiny, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1. Rodina, význam a postavení rodiny. Vlastnosti a funkce rodiny, sociální status rodiny, typy rodin.2. Historický vývoj rodiny. Hodnotový a kulturní kontext rodiny. Specifika rómské rodiny.3. Současná rodina. Budoucnost euroamerické rodiny. Aktuální problémy české rodiny. Rodina jako základní stavební kámen nerovnosti. Faktory, které ohrožují stabilitu rodiny.4. Vývoj rodinného chování v ČR. Demografické pojmy týkající se rodiny a porodní asistence.5. Charakteristika manželského vztahu, volba partnera, očekávání mužů a žen. Charakteristika vnitřní manželské situace (společné hospodaření, hospodaření s volným časem). Vývoj manželského vztahu v čase.6. Výchova dětí, postavení dítěte v rodině. Základní principy rodinné výchovy. Význam rodiny pro vývoj a socializaci dítěte. Poruchy rodiny ve vztahu k dítěti. Náhradní rodinná výchova.7. Právní úprava dítěte. Rodinné právo, občanský zákoník, sociálně právní ochrana dětí. Aktuální legislativní změny v sociální práci s rodinou.8. Vývojové krize v manželství. Rozvod manželství (charakteristika období, intervence s ohledem na dítě). Opakované manželství.9. Problematika násilí v rodině (syndrom CAN, násilí na ženách a seniorech).10. Rodina a nemoc. Rodina s postiženým dítětem. Rodina a tělesná nemoc. Rodina a duševní nemoc.

Získané způsobilosti

Student zná základní terminologii z oblasti sociologie rodiny.Student rozumí významu rodiny pro život a zdraví člověka.Student zná legislativu vztahující se k rodině.

Literatura

MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha: Sociologické nakladatelství, 1. vydání, 2006. ISBN 80-86429-58-X.MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha : SLON, 2005. BINAROVÁ, I. Partnerství, sexualita a rodina. Olomouc : Univerzita Palackého, 1.vydání, 2000. ISBN 80-244-0138-X.ČERMÁKOVÁ, M. Proměny současné české rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství, 1.vydání, 2000. ISBN 80-85850-93-1.VESELÁ, R. Rodina a rodinné právo: historie, současnost a perspektivy. Praha: Eurolex Bohemia, 2.vydání, 2005. ISBN 80-86432-93-9.

Požadavky

účast na konzultacích, písemné zpracování zadaného tématu a prezentace na cvičení

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.