Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie životního prostředí (KAS / SZPVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / SZPVZ - Sociologie životního prostředí, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost a její problémy: historie společenských problémů (demokracie, sociální rovnost, práva třetí generace; životní prostředí)2. Životní prostředí jako sociální problém3. Příroda, společnost, kultura4. Vzájemná závislost ekonomiky, politiky, normativního systému a společenských hodnot5. Ideologie ekonomického růstu, spotřeba a životní prostředí6. Reakce na dominantní orientaci moderní společnosti: environmetnální hnutí7. Alternativní řešení vtahu člověka a životního prostředí: trvale udržitelný život a dobrovolně skromný život8. Proměna orientace (R. Inglehardt: Tichá revoluce; J. Habermas: obrana životního světa; A. Touraine: postindustriální společnost)9. Sociální důsledky vztahy společnosti k životnímu prostředí: dělba práce, životní způsob10. Alternativní pohledy: G. Lipovetsky a M. Maffesoli.11. Politická reflexe problému životního prostředí v současném světě (C. Offe: nové politické paradigma, A. Giddens: Třetí cesta)12. Aktéři v poli rozhodování o životním prostředí (stát, ekonomické a politické zájmové skupiny)13. Životní prostředí ve vědecké reflexi (B. Lomborg a jeho oponenti)

Získané způsobilosti

- Student zná základní koncepce vztahů mezi přírodou, kulturou a společností, historické proměny vztahu člověka a prostředí, politické ideologie vztahující se k životnímu prostředí a jimi předpokládané sociální důsledky, funkce aktérů formujících vztah společnosti a prostředí. - Student dokáže posoudit argumentační úroveň základních pohledů na vztah společnosti a životního prostředí a nalézat vztahy mezi faktory formujícími vztah společnost - životní prostředí.- Student analyzuje texty pojednávající vztah společnost - životní prostředí.- Student srovnává sociální důsledky jednotlivých pojetí vztahu společnosti a životního prostředí.- Student se orientuje v základních vztazích mezi společenskými subsystémy a životním prostředím a také v politických silách formujících vztah společnosti a životního prostředí.

Literatura

MURPHY, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: SLON, 2001. Znebejánek, F. Alain Touraine: postindustriální společnost a sociální hnutí. Šubrt, J. (ed.)) Kapitoly z historické sociologie. Diagnózy soudobých společností. Praha: Karolinum, 2008. Keller, J., Gál, F., Frič, P. Hodnoty pro budoucnost. Praha: G+G, 1996. Offe, C. Challenging the boundaries of institutional politics: social movements since the 1960s. Maier, Ch. S. Changing Boundaries of the Political. Cambridge: Cambridge University Press, 1989. Maffesoli, M. O nomádství. Praha: Prostor., 2002. LIBROVÁ, H. Pestří a zelení. Brno, 1994. Heywood, A. Politické ideologie. Dobrá Voda, 2008. Beck, U. Riziková společnost. Praha, 2005. LOMBORG, B. Skeptický ekolog. Praha: Dokořán, s.r.o., 2006. ZNEBEJÁNEK, F. Sociální hnutí. Praha: SLON, 1997. Giddens, A. Sociologie. Praha : Argo, 1999. Keller, J. Sociologie a ekologie. Praha: Slon, 1997. LIPOVETSKY, G. Soumrak povinnosti. Praha: Prostor, 1999. ISBN 8072600087.KUBÁTOVÁ, H., ZNEBEJÁNEK, F. Základy sociologie. Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2008. Nováček, P. Udržitelný rozvoj. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. Lipovetsky, G. Éra prázdnoty. Úvahy o současném individualismu. Praha: Prostor, 2001. Petrusek, M. Úvod do obecné sociologie I., II. Ostrava - Vítkovice: Institut VHJ Vítkovice, 1985. Lipovetsky, G. Věčný přepych. Praha: Prostor, 2005.

Požadavky

úspěšné zvládnutí zápočtového testu (75%)

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.