Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KAS / USOPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / USOPH - Úvod do sociologie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vznik oboru, získání a upevnění pozice mezi ostatními vědními disciplínami. Vydělení sociologie ze sociálního myšlení evropských myslitelů jako reakce na transformaci tradiční společnosti ve společnost moderní.- Sociologie jako produkt krize společnosti.- Generalizace trhu - zdroj proměn společnosti.- Základní problémy reprodukce společnosti.- Přežití v prostředí.- Legitimizace sociálních nerovností. Orientace ve světě.- Socializace a sociální kontrola.- Kultura a hodnoty.- Symbolická komunikace.- Masová komunikace. Vliv médií na jedince a na společnost.- Institucionalizace jednání, sociální role.- Organizované jednání.

Získané způsobilosti

- Student je schopen vymezit sociologii jako vědeckou disciplínu, zná společenské teorie předcházející jejímu vzniku, příčiny vzniku, genesi jejího utváření. - Student získá přehled o základních paradigmatech sociologického myšlení, jednotlivých představitelích. - - Student je schopen se orientovat v základních sociologických pojmech a problémech.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 1995. Jandourek, J.:. Úvod do sociologie. Praha 2003. Praha, 2003. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 1995.

Požadavky

Předmět zakončen písemnou zkouškou.

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.