Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a literatura nástroje 2 (KDN / DLTR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDN / DLTR2 - Dějiny a literatura nástroje 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny a vývoj nástroj do současnosti. Historický vývoj nástroje z hlediska stavby, proměn techniky hry, souvislosti s kompozičním a slohovým vývojem. Kompletní přehled literatury tohoto období.Otázky ke státní závěrečné zkoušce:A1. Předchůdci trubkyA2. Vznik trubkyA3. Vývoj nástroje v období barokaA4. Nástrojáři a význační instrumentalisté podílející se na vývoji nástrojeA5. Vynález strojiva, ventilů a jeho uplatněníA6. Vedlejší nástroje a jejich využitíA7. Výrobci dnešních nástrojů - světové firmyB1. První zmínky o použití trubkyB2. Trubka v sólových dílech barokních skladatelůB3. Trubka v hudbě komorní a orchestrální v období barokaB4. Koncert Es dur J. Haydna, Koncert E dur J. N. HummelaB5. Trubka v hudbě operní a orchestrální v období klasicismu a romantismuB6. Soudobá česká hudba - sólové a komorní skladbyB7. Soudobá světová hudba - sólové a komorní skladbyB8. Trubka v orchestrálních dílech hudby 20. století

Získané způsobilosti

Samostatná orientace v problematice oboru. Aplikace nabytých znalostí v praxi. Znalost historického vývoje nástroje a příslušné koncertní literatury. Samostatná orientace v oboru.

Literatura

Kratochvíl, J. Dějiny a literatura dechových nástrojů I. a II. díl. Buchner, A. Hudební nástroje od pravěku k dnešku. P. Farkas. Umění hry na žesťové nástroje. J. Rychlík. Žesťové nástroje bez strojiva.

Požadavky

Využití dosavadních získaných informací při dalším studiu dané problematiky. V souvislosti s předmětem Dějiny hudby charakterizovat historický vývoj nástroje a literatury. Současné nástroje a interpretace netradičních technik. Charakteristika skladeb, forem a technické náročnosti. Nově nastudované znalosti budou prověřeny u závěrečné zkoušky.

Garant

MgA. Nikolaos Grigoriadis

Vyučující

MgA. Nikolaos Grigoriadis