Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika a metodika nástroje 2 (KDN / DMLR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDN / DMLR2 - Didaktika a metodika nástroje 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Platné metody vyučování hry na lesní roh, zkoumání fyziologických a hudebních předpokladů ke studiu.Problematika techniky hry a hudebního výrazu umělecké interpretace, psychologická příprava k veřejnému vystupování. Získané vědomosti jsou pak v praxi prověřovány v rámci souběžně probíhajícího předmětu Pedagogická praxe B.Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Didaktiky a metodiky hlavního oboru:A1. Hudební a fyziologické předpoklady žáka ke studiu hry na lesní rohA2. Postup při vyučování začínajících žáků, rozvíjení hudebnostiA3. Způsoby a délka cvičeníA4. Popis nástroje, postoj, držení nástroje, hmaty a prstová technikaA5. Stavba hodiny, plán práce žákaB1. Podmínky tvorby tonu, příprava nátiskuB2. DýcháníB3. Nasazení tonu, funkce jazyka, dvojité a trojité staccatoB4. Dynamické rozpětí, tónový rozsahB5. Artikulace, hra odděleně, tenuto, legato, staccatoB6. Stupnice, denní cvičení, etudyB7. Výběr vhodných přednesových skladebB8. Problém čtení a hraní transpozic

Získané způsobilosti

Znalost základních didaktických a metodických postupů při výuce na ZUŠ a na konzervatoři.

Literatura

Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Dikov, B.A. O dýchání při hře na dechové nástroje. Moskva, 1953. Gola, Z. Příčiny mentálních potíží při veřejném vystupování a jejich odstraňování. Grafie spol. s.r.o. Ostrava, 1995. Honzák, R. Strach,tréma,úzkost a jak je zvládnout.

Požadavky

Rozšíření dosavadních znalostí se zaměřením na výuku na konzervatořích. Úroveň vědomostí studenta bude prověřena u závěrečné zkoušky.

Garant

Mgr. Karel Doležil

Vyučující

Mgr. Karel DoležilMgA. Jindřich Molinger