Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika a metodika nástroje 2 (KDN / DMPZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDN / DMPZ2 - Didaktika a metodika nástroje 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Platné metody vyučování hry na pozoun, zkoumání fyziologických a hudebních předpokladů ke studiu.Problematika techniky hry a hudebního výrazu umělecké interpretace, psychologická příprava k veřejnému vystupování. Získané vědomosti jsou pak v praxi prověřovány v rámci souběžně probíhajícího předmětu Pedagogická praxe B.Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Didaktiky a metodiky hlavního oboru:A1. Hudební a fyziologické předpoklady žáka ke studiu hry na trombonA2. Postup při vyučování začínajících žáků, skladba vyučovací lekceA3. Rozvoj hudební paměti, problematika trémyA4. Popis nástroje, postoj při hře, držení nástrojeA5. Plán denního cvičeníB1. Tvoření tónu a další postup v počátcích hryB2. Dýchání, jeho druhy, dechová cvičeníB3. Nasazení tónu, funkce jazyka, princip jednoduchého dvojtého a trojtého staccatoB4. Dynamické rozpětí, rozsah nástrojeB5. Artikulace, hra legato, portamento, využití artikulačních slabik při hře legatoB7. Denní cvičení, stupnice, akordy, etudy a přednesová literatura, snižcová technikaB8. Znalost klíčů a postup při jejich nácviku

Získané způsobilosti

Znalost základních didaktických a metodických postupů při výuce na ZUŠ a na konzervatoři.

Literatura

Lubomír Klučar. Metodika hry na trombon. Havasová, K. Nebojte se trémy. Dikov, B.A. O dýchání při hře na dechové nástroje. Moskva, 1953. Čáp, J.:. Psychologie výchovy a vyučování. Praha: Karolinum, 1993.

Požadavky

Rozšíření dosavadních znalostí se zaměřením na výuku na konzervatořích. Úroveň vědomostí studenta bude prověřena u závěrečné zkoušky.

Garant

MgA. Pavel Debef, Ph.D.

Vyučující

MgA. Pavel Debef, Ph.D.Mgr. Vladislav Maceček