Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika a metodika nástroje 2 (KDN / DMSX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDN / DMSX2 - Didaktika a metodika nástroje 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Platné metody vyučování hry na saxofon, zkoumání fyziologických a hudebních předpokladů ke studiu.Problematika techniky hry a hudebního výrazu umělecké interpretace, psychologická příprava k veřejnému vystupování. Získané vědomosti jsou pak v praxi prověřovány v rámci souběžně probíhajícího předmětu Pedagogická praxe B.Otázky ke státní závěrečné zkoušce:A1. Hudební a fyziologické předpoklady hry na saxofonA2. Popis nástrojeA3. Postup při vyučování začínajících žáků, rozvíjení hudebnostiA4. Hudební pamět', veřejná produkce, trémaA5. Stavba hodiny, plán práce žákaA6. Způsoby cvičeníB1. Dýchání a jeho druhyB2. Postoj, držení nástroje, postavení rukou, prstová technikaB3. NátiskB4. Tvorba tónu, nasazení, artikulace, násobné staccato, legato,vibratoB5. Dynamika, tónový rozsah, altissimoB6. Stupnice, intervaly, akordy, prstová cvičení, denní cvičeníB7. TranspoziceB8. Moderní techniky hry na saxofonB9. Improvizace

Získané způsobilosti

Znalost základních didaktických a metodických postupů při výuce na ZUŠ a na konzervatoři.

Literatura

Ultimate Beginner Series. Alto Sax DVD with Ed Calle. L. Teal. Art of Saxophone Playing. J.Kratochvíl. Dějiny a literatura dechových nástrojů - 1.díl, 2. díl. J. Coker. How to Practice Jazz. J. Aebersold. Jazz: How to Play And Improvise. D. Liebman. On Education, The Saxophone & Related Jazz Topics. J. Říčan. Psychologie osobnosti. J.Čáp. Psychologie výchovy a vzdělávání. Honzák, R. Strach,tréma,úzkost a jak je zvládnout.

Požadavky

Rozšíření dosavadních znalostí se zaměřením na výuku na konzervatořích. Úroveň vědomostí studenta bude prověřena u závěrečné zkoušky.

Garant

Mgr. Zbigniew Kaleta

Vyučující

Mgr. Zbigniew Kaleta