Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér video, multimédia, performance 4 (KIM / BANM4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / BANM4 - Ateliér video, multimédia, performance 4, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- promysli si téma budoucí instalace,objektu, site specific, např. enviromentální, vzhledem k poloze školy a místa bydliště v průmyslovém a poměrně značně zdevastovaném regionu. Uvědom si tyto metodické zásady instalačního umělce: formuluj jednoduše poselství svého zamýšleného díla, hledej nejvhodnější formu pro jeho vyjádření a míru této formy. Na vycházce do města a jeho okolí pořiď foto a videodokumentaci zajímavých fenoménů, které tě inspirovaly. Promysli a konzultuj formální postup. Posuď možné technické problémy se zhotovením instalace a zvol adekvátní prostředky. Hledej podporu (školy, sponzorů) teoretickou i mediální při zhotovování skutečné instalace, objektu. Nepodceňuj důkladnou přípravu. Konzultuj záměry s pedagogem nad počítačovými vizualizacemi. Nezapomeň na finanční kalkulace potencionálních nákladů projektu. Promysli strategii prezentace artefaktu v případě jeho umístění ve veřejném prostoru a nezapomeň na mediální prezentaci sponzorů a školy.- vytvoř komorní instalaci, objekt na téma více intimní, pokus se ovšem o přesah vyznění artefaktu do obecné roviny. Metodika jako viz výše, porovnej specifika jednotlivých postupů. Proveď dokumentaci projektu a prezentuj v elektronických médiích. Nezapomeň na součást projektu (pokud je) - nosič animace či videa a jeho nenásilné včlenění do artefaktu, může být i zvuková nebo světelná nebo jiná interaktivní část. Dokumentuj i reakce publika -odborného i laického (anketa, rešerše z tisku, reakce na blogu, ...).- vytvoř počítačovou animaci jako koncept pro virtuální existenci na síti nebo na prezentovatelném záznamovém médiu.

Získané způsobilosti

Rozšířená orientace v pojmech a disciplínách videa, multimédií a performance. Získaná způsobilost k samostatné práci a kreativnímu přemýšlení. Získaná schopnost ideálně propojit formu s obsahem. Schopnost promyslet a vytvořit intermediální disciplíny objekt, instalace atd.

Literatura

Michalovič, P. a kol. De disciplina et Arte. F.R.&G.,s.r.o., Bratislava, 2005. Media, kultura popularna, Edukacja, sborník z konference, red. Jakubowski, Witold. Impuls, Krakow, 2005. ISBN 83-7308-499-1.Kowalczyk, I. Podroź do przeslošci, Interpretacje najnowszej historii w polskiej sztuce krytycznej. Academica SWPS, Varšava, 2010. ISBN 978-83-62441-00-0.Foster, H. Postmodern Culture. Pluto Press, London, 1985. Appignanesi, R., Garrant, Ch. Postmodernismus. Ando publishing, Brno, 1996. Connor, S. Postmodernist Culture. Basill Blackwell, Oxford, 1991. sborník textů: Pod jednou střechou, Fenomén postmoderny v úvahách o českém výtvarném umění. Brno : Masarykova Univerzita v Brně, 1994. ISBN 80-210-0872-5.Ludwinski, J. Sztuka w epoce postartystycznej I inne texty. Poznań: ASP, 2012. ISBN 978-83-88400-36-0.Gómez - Martínez. Teória eseje. Archa, Bratislava, 1996. Wittgenstein, L. Tractatus logico-philosophicus. OIKOYMENH a nakl. Svoboda-Libertas, Praha, 1993. Žižek, S. W obronie przegranych spraw (In Defence of Lost Causes). Wydawnictwo krytyki Politycznej, Varšava, 2008. ISBN 978-83-61006-29-9.Ruksza, S. W stronie innego, Obserwacje i interwencje. BWA, Katowice, 2006.

Požadavky

70 % účast na výucepřednesený referátodevzdané portfolio v elektronické podobědeset prací v portfoliu za semestr

Garant

doc. Jiří Surůvka

Vyučující

doc. Jiří Surůvka