Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér video, multimédia, performance 6 (KIM / BANM6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / BANM6 - Ateliér video, multimédia, performance 6, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

S pomocí definice současného videoartu a na základě poznání historického kontextu videa v tvorbě předních umělců by neměl být problém navést studenty do procesu tvorby videoartu. Větší úskalí je snad jen v postprodukci takového videofilmu, technikám střihu, záběrů, které však dnes lze dělat bez problémů v běžném osobním počítači. Proto kromě diskusí nad formou a obsahem videa, nesmíme zanedbat i školení na počítačových systémech pro nabírání, zpracování a ukládání obrazu.Příklad zadání semestrálního úkolu:- stačí jen obecně zadat stopáž a konzultovat téma dle individua studenta, protože video jako disciplína je velice subjektivní záležitost a nelze nic předpisovat, abychom se vyhnuli tvoření etud ve stylu filmových škol.

Získané způsobilosti

Způsobilost k samostatnému rozvoji nabytých zkušeností v disciplínách videa, multimédií a performance. Schopnost účelného využití nabytých zkušeností z kreativního studia většiny dostupných výtvarných technik a postupů. Schopnost komplexního řešení daného výtvarného problému. Zvládnutí celého procesu samostatné tvorby (od nápadu k vlastní realizaci) a schopnost celý tento proces verbalizovat. Získání znalostí v aplikacích pro zpracování videa.

Literatura

Baudrillard, J. Amerika. Dauphin, Pha, 2000. Dada Zürich, Texte, Manifeste, Dokumente. Reclam Stuttgart, 1995. ISBN 3-15-008650-7.ALDRICH, V. C. Filozófia umenia. Bratislava : SVKL, 1966. Monet, D. Monet, Dominique, Multimedia (Le multimédia). Kziaznica, Katowice, 1999. ISBN 83-7132-345-X.LYOTARD, J.F. O postmodernismu. Praha, 1993. Baudrillard, J. O svádění. Votobia, Olomouc, 1996. Žižek,S. Podkova nade dveřmi, Výbor z textů. Praha, 2010. HALL, J. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha : Mladá fronta, 1991. ISBN 80-204-0205-5.Sztabinska, P. Sztuka geometryczna a postmodernizm. Neriton, Varšava, 2011. ISBN 978-83-7541-206-0.DERRIDA, J. Texty k dekonstrukci. Archa. Bratislava, 1995. Martin, S. Video art. Taschen, Köln, 2006. Fischer, J.L. Zrcadlo doby. Votobia, Olomouc, 1996.

Požadavky

70 % účast na výucepřednesený referátodevzdané portfolio v elektronické podobědeset prací v portfoliu za semestr

Garant

doc. Jiří Surůvka

Vyučující

doc. Jiří Surůvka