Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér fotografie 1 (KIM / BFOT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / BFOT1 - Ateliér fotografie 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie a formy deníků. Fotograf pozorovatel. Prožít nebo vyfotit. Prožívání fotografování - fyzická a psychická zkušenost z fotografické práce. Fotografický přenos informace z reálné situace, fotografie a pravda. Řemeslné a technické zdokonalení s důrazem na adekvátní použití ve výsledném artefaktu, vhodná volba media a prostředků v harmonii s uměleckým a myšlenkovým vývinem studenta.Vynález fotografie, její technologický vývoj a vliv objevů na rozvoj a vznik fotografických žánrů. Krajina, portrét, zátiší, akt od malířské inspirace k autonomii.Týdenní ateliérové soustředění a tématická tvůrčí dílna s externistou.

Získané způsobilosti

fotografické vnímání, zvědomění možností média, prohloubení myšlení, ovládnutí média, radost ze života i s práce s médiem fotografie

Literatura

Reich, J. Bohemia. Galerie Nový Svět, Praha, 2005. MUZEUM UMĚNÍ a BIELESZOVÁ, Š. (ed.). Civilizované iluze: fotografická sbírka Muzea umění Olomouc. Olomouc: Muzeum umění, 2012. FREIBERG, J. - VANČÁT, P. Fotografie?. Klatovy: Galerie U Bílého jednorožce, (Klenová /katalog), 2004. Berg, S. Gregory Crewdson 1985 - 2005. Primus, Z. - Ritter, D. - Siegert, D. Idea zátiší ve fotografi i 1840-1985. Kant, Praha, 2006. Havel, J. Jak fotografovat krajinu. ZONER Press, Brno, 2007. JASANSKÝ, L. Jan Merta. Brno: Mediagate ve spolupráci s Nadačním fondem současného umění - Wannieck Gallery, 2011. SVOBODA, J. Jan Svoboda. Prague: Torst, 2011. SONTAG,S. O fotografii [z anglického originálu přeložil Pavel Vančát]. Praha: Paseka; Barrister & Principal., 2002. KYTKA, R. Rupert Kytka. Vyd. 1. V Řevnicích: Arbor vitae, 2010. Řevnice: Arbor vitae, 2010. POSPĚCH, T. Tomáš Pospěch: bezúčelná procházka. Hranice: Dost, 2010. RUHRBERG,K., SCHECKENBURGER,M. (EDS.). Umění 20. století. Praha.

Požadavky

70% účast na výucePrezentace praktické a teoretické práce v zadaném rozsahu a odpovídajícího formálního a technického zpracování. Referát - osobní sdělení intenzivního uměleckého zážitku (souvislý ústní projev aspoň 5 minut). Absolvování týdenní ateliérové praxe a v rámci ateliéru pořádané dílny.

Garant

Mgr. Michal Kalhous, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Kalhous, Ph.D.