Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tech.vzniku a výroby fotogr.obrazu 1 (KIM / BTFO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / BTFO1 - Tech.vzniku a výroby fotogr.obrazu 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení studentů s chodem a technickým vybavením ateliéru a fotokomory. Zásady správného osvětlení předmětů a materiálů. Odpovídající expozice a následné zpracování materiálu v laboratoři. Fotografická optika základní zákony optického zobrazení, camera obscura, druhy objektivů a jejich optické vady.Základní foto-chemické a optické objevy (mezníky) související se vznikem a vývojem fotografie.Ateliérové cvičení zátiší na různý fotomateriál a s různými typy osvětlení.

Získané způsobilosti

Ovládnutí analogového procesu.

Literatura

Kulhánek, J. Černobílá fotografie. Orbis, Praha, 1972. Velkoborský, P. Exponometrie v analogové a digitální fotografii. Brno : Computer Press, 2006. Junge, K. W. - Hübner, G. Fotografická chemie. SNTL, Praha, 1987. KRŮS, J. - STÝBLO, P. Fotografické, filmové a reprografické tabulky. SNTL Praha, 1989. Pinďák, M. Fotografické přístroje. Nakladatelství Rubico, Olomouc, 2000. Noel, L. Fotografické videnie a zobrazovanie. Martin, 1983. FREEMAN, M. Fotografie v praxi. Expozice. Brno: Zoner Press, 2012. FREEMAN, M. Fotografie v praxi. Kompozice. Brno: Zoner Press, 2012. FREEMAN, M. Fotografie v praxi. Světlo a svícení. Brno: Zoner Press, 2012. Dohnal, M. Fyzikální základy reprodukce obrazu / Miroslav Dohnal. Vyd. 2. Pardubice, 2007. TRNKOVÁ, P. Technický obraz na malířských štaflích: česko-němečtí fotoamatéři a umělecká fotografie: 1890-1914. Brno: Společnost pro odbornou literaturu - Barrister & Principal, 2009. Adams, A. The Camera. Little, Brown &Company, USA. Adams, A. The Negativ. Little, Brown &Company, USA. Adams, A. The Print. Little, Brown &Company, USA. Šmok, J. Umělé světlo ve fotografii. Praha : SNTL, 1978. Simmons, S. Using the View Camera. Amphoto, New York. Šmok, J. Úvod do teorie amatérské fotografie. 1. vyd Praha, 1984. BUFKA, V.J. Vladimír Jindřich Bufka. Prague: Torst, 2010.

Požadavky

70% účast na výucesplnění zadaných praktických úkolů (tištěné portfolio), odpovídající formální zpracování klauzurní práce, referát k tématu, ústní a praktické prověření znalosti probrané látky

Garant

Mgr. Michal Kalhous, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Kalhous, Ph.D.