Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filmová digitální technologie (KIM / FIDIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / FIDIT - Filmová digitální technologie, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá softwarem pro zpracování obrazu a grafickými programy v souvislosti z použitým obrazovým formátem (vektorový vs. bitmapový SW). Ve výkladu bude podán přehled nejdůležitějších principů, které jsou využity při redukci objemu obrazových dat. V první části se studenti seznámí s nezbytnými pojmy digitální grafiky (formáty, rozlišení apod.), kompresním zdrojovém kódování atd. V části věnované ztrátovým kompresním technikám bude podán přehled vlastností diskrétní kosinové, vlnkové (waveletové) transformace, fraktálového přístupu, vektorové kvantizace a dalších nových přístupů s ohledem na jejich použití v moderních obrazových formátech. V poslední části se student seznámí se základním dělením grafických programů, použitím vhodných obrazových souborů a technikou elektronického snímání a tvorby obrazu.

Získané způsobilosti

Orientace v grafických softwarech.

Literatura

nullhttp://graphic-design-software-review.toptenreviews.com/TUČEK, P. Komprese obrazových dat. Praha, 2011. ŽÁRA, J. Moderní počítačová grafika. Brno: Computer Press, 2004. MALÝ, J. Srovnání metod pro ztrátovou kompresi obrazu. Elektrorevue [online]. 2006 [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://www.elektrorevue.cz/clanky/06042/index.html. HOLANEC, M. Srovnání programů pro editaci 2D grafiky. Praha, 2009. http://www.adobe.com/cz/POKORNÝ, P. Základy počítačové grafiky. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2004. PARTSKHALADZE, G. Základy počítačové grafiky. Skripta OPF. Karviná: OPF, 2000.

Požadavky

Student musí aktivně absolvovat semináře věnované modulové výuce a plnit zadané úkoly.100% účast na přednáškách.

Garant

Mgr. Vladimír Mráz

Vyučující

Mgr. Vladimír MrázMgr. Lukáš Najbrt