Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér video, multimedia,performance 10 (KIM / MANM4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / MANM4 - Ateliér video, multimedia,performance 10, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nová témata současného angažovaného umění, osobní angažmá, budování vlastního života jako uměleckého díla, posun od představ sociální a politické spravedlnosti k strukturovanějším postojům ke klimatickým, ekologickým, technologickým a globalizačním změnám a tendencím. Na základě seznámení s tvorbou umělců jako jsou Ed Benett, Stelarc, Eduardo Katz, a pojmů Telepresence art, Biotelematic art, Transgenic art vytvářet vlastní strategie osobního uměleckého a životního angažmá ve smyslu politické avantgardy společnosti. Tréning projektového umění přerůstající v umění ve veřejném prostoru, v inovativní formy street a graffiti artu, v zakládání občanských sdružení altruistického charakteru a působení na establishment přímou účastí na rozvoji občanské společnosti jako obrany demokracie a trvale udržitelného rozvoje.

Získané způsobilosti

Schopnost invenční práce s grafickým a audiovizuálním softwarem. Student by měl být schopen generovat a řídit tým. Schopnost vytvářet projekty pohybující se v oblasti sociálních komunit, ve veřejném prostoru obecně.

Literatura

Ascott, R. Art & Telematics: toward the Construction of New Aesthetics. (Japanese trans. E. Fujihara). A. Takada & Y. Yamashita eds. Tokyo: NTT Publishing Co.,Ltd., 1998. Kostić, A. (ed.). I levitate, whats next?/ Lebdim, kaj potem.. Maribor: Kibla, 2000. Pečinková, P. Je třeba si vybrat, Revolver revue, Pha, 2007. Praha:, 2007. BELTING, H. Konec dějin umění. Praha : Mladá fronta, 2000. ISBN 80-20-0856-6.Bell, D. Kulturní rozpory kapitalismu. Praha: SLON, 1999. Taylor, B. Kunst heute. Dumont, Köln, 1995. Rookmaker, H.R. Moderní umění a smrt kultury. Praha: Návrat domů, 1996. Přibáň, J. Pod čarou umění. Praha: Kant, 2008. Sborník sympozia,České umění 1939-1999, Programy a impulzy. Praha: VVP AVU, 2000. Ascott, R. Technoetic Arts (Editor and Korean translation: YI, Won-Kon), (Media & Art Series no. 6, Institute of Media Art, Yonsei University). Yonsei: Yonsei University Press, 2002. Ascott, R. Telematic Embrace: visionary theories of art, technology and consciousness. (Edward A. Shanken, ed.). Berkeley: University of California Press, 2003. Kac, E. Telepresence, Biotelematics, Transgenic art. Maribor: Kibla, 2000.

Požadavky

-účast na cvičení 70 %-odevzdané portfolio v elektronické podobě-deset prací v portfoliu za semestr

Garant

doc. Jiří Surůvka

Vyučující

doc. Jiří Surůvka