Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny animovaného filmu 1 (KIM / UAFM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIM / UAFM1 - Dějiny animovaného filmu 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchači se seznámí se základními vazbami a souvislostmi, definujícími animaci jako umělecký projev a fenomén vizualizačního a hereckého projevu, a to v kontextu časovém i věcném. Předmět zabrousí do prehistorie filmové animace, definuje její kořeny a sleduje její prvotní vývoj, jak co do vnitřního pojímání, tak co do technologických proměn.Počátky animované tvorby na území Čech a Moravy až do 50. let minulého století - tvorba H. Týrlové, K. Dodala, AFIT, Brenten film, filmové ateliéry Baťa ve Zlíně a založení studia Bratři v triku.

Získané způsobilosti

Kvalifikované znalosti dějin české animované tvorby daného období.

Literatura

ULVER, S. Animace a doba. Sdružení přátel odborného filmového tisku, 2004. URC, R. Animovaný film. Osveta, 1984. Český animovaný film I 1920-1945. NFA, 2012. POŠ, J. Český animovaný film 1934-1994 (1. část). MK ČR, KF a.s., Ateliery Zlín, 1994. BENEŠOVÁ M. - URC, R. Dějiny animovaného filmu 1. Bratislava, 1995. STRUSKOVÁ, E. Dodalovi. AMU, 2013. KUPŚĆ, J. Malé dějiny filmu. Praha, 1999. DUTKA, E. Scenáristika animovaného filmu - Minimum z historie české animace. AMU, 2013. POŠ, J. Výtvarníci animovaného filmu. Praha: Odeon, 1990. KAČOR, M. Zlatý věk české loutkové animace. MF, 2010.

Požadavky

Písemné zpracování individuálního semestrálního zadání a úspěšné zvládnutí písemného testu.V seminární části student předloží analýzu vybraného díla z tvorby animátorů probíraného období. Při zkoušce zhodnotí znalosti získané na přednáškách.

Garant

Mgr. Denisa Jánská

Vyučující

Mgr. Denisa Jánská