Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika a metodika nástroje 1 (KKN / DMCE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKN / DMCE1 - Didaktika a metodika nástroje 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu odborného předmětu Didaktika a metodika cembala 1 je seznámit studenty s metodami při výuce na tento nástroj a je součástí speciální přípravy studenta studijního programu Hudební umění, který je vyučován skupinově.Výuka probíhá nejen teoreticky, nýbrž také s využitím praktických, zvukových i audio-vizuálních ukázek.Seznámení s historickými prameny vyučovatelské metodiky - Couperin, Rameau aj.Psychická příprava k veřejnému vystupování.

Získané způsobilosti

Znalost základních didaktických a metodických postupů při vyučování hry na cembalo.Znalosti dějin a vývoje cembala z hlediska jeho konstrukce, proměny hry v souvislosti s kompozičním a stylovým vývojem.Kompletní přehled literatury jednotlivých období.Znalosti problematiky hry, specifika nástroje a interpretace v souvislosti s pedagogickým působením.Získané vědomosti jsou v praxi prověřovány v rámci předmětu Pedagogická praxe

Literatura

A. Bond. A guide to the harpsichord. A. Siegel. Apprendre A Toucher Le Clavecin. V. Bělský. Cembalo. Nástroj a jeho literatura. J. Mattheson. Critica musica. J. Ph. Rameau. De la mechanique des doigts sur le claveci. M. Boxall. Harpsichord Method, Early Keyboard Fingerings. V. Bělský. Hudba baroka. Q. Faulkner. J.S. Bach s Keyboard Technique: A Historical Introduction. L. Couperin. L art de toucher le clavecin. I. Ahlgrimm. Manuale der Cemalotechnik. H. Schott. Playing the Harpsichord. M. Kroll. Playing the Harpsichord Expressively: A Practical and Historical Guide. S. Lambert. Pravidla hry na cembalo. K. Rosenhart. The Amsterdam Harpsichord Tutor. C. Ph. E. Bach. Úvaha o správném způsobu hry na klavír. J. J. Quantz. Versuch einer Anweisung die Flöte traversiere zu spielen. český překlad - ed. Supraphon, Praha 1990, 1990.

Požadavky

Dostatečný přehled a orientace v problematice oboru, historický vývoj nástroje a literatury.Nastudované znalosti budou prověřeny u zápočtového ústního nebo písemného přezkoušení.

Garant

MgA. Izabela Kožaná Manderla

Vyučující

MgA. Izabela Kožaná Manderla