Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a literatura nástroje 2 (KSN / DLVI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSN / DLVI2 - Dějiny a literatura nástroje 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějiny a vývoj nástroje od roku 1800 do současnosti. Kompletní přehled literatury tohoto období.Otázky ke státní závěrečné zkoušce z Dějin a literatury hlavního oboru:A1. Historie vzniku violyA2. Rozměry viol, jejich technické ovládání a zvukovémožnosti, vývoj smyčce(srovnání smyčce violového a houslového)A3. Stručný přehled houslařství v Itálii a jiných evropskýchzemích, uvést významné stavitele viol i ve 20.stoletíA4. Vývoj sonáty, concerta grossa, sólového koncertu v 17. a18.století, přehled violových dělA5. Osobnost O.Ševčíka a jeho dílo, výčet opusů a jejichobsahB1. Violová literatura - všechna obdobíB2. Významní violoví interpreti, významná smyčcovákvartetaB3. Významné koncerty 20.století. Osobnost P.Hindemitha ajeho přínos violové literatuřeB4. Funkce violy v malých komorních souborech - tria,kvarteta apod., v komorních orchestrech, filharmoniiB5. Charakteristika některých metodických děl C.Flesche,I.Galamiana, J.Micky, K.Mostrase, A.Jampolského,K.Havas aj.

Získané způsobilosti

Znalost dějinného vývoje violy, kterou lze využít při výuce na základních i středních uměleckých školách.

Literatura

Riley, M.W. Historie violy 1.díl. 1993. Riley, M.W. Historie violy 2.díl. 1993. Mařák, J., Nopp, V. Housle. Praha, Hudební Matice, 1944. Zeyringer, F. Literatura pro violu. Pilař, V., Šrámek, O. Umění houslařů.

Požadavky

Komplexní znalost historie a literatury smyčcových nástrojů. Využití dosavadních získaných informací při dalším studiu dané problematiky.

Garant

doc. Pavel Vítek

Vyučující

doc. Pavel Vítek