Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie hudební interpretace 1 (KTD / ASIH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / ASIH1 - Teorie hudební interpretace 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dvousemestrální kurz (Teorie hudební interpretace 1 a Teorie hudební interpretace 2) obsahuje tyto základní studijní okruhy:Základní otázky hudební interpretace.Základní oborová literatura pro vokální a instrumentální hudbu.Stylové pojetí hudebních druhů v jednotlivých historických epochách včetně současnosti.Historické proměny vztahů skladatel - interpret - posluchač.Otázka hudebního tempa a metra.Aktuální problémy improvizace, hudební ornamentiky a jejich využití v současné provozovací praxi.

Získané způsobilosti

Charakteristika hudebního vývoje s ohledem na jednotlivé obory, schopnost analyzovat interpretační přístupy a znalost teorie hudební interpretace.

Literatura

Kouba, Jan. ABC hudebních slohů. Praha, Editio Supraphon, 1988. Brown, Howard Mayer. Embellishing Sixteenth-Century Music. Oxford, Oxford University Press, 2002. Burney, Charles. Hudební cestopis 18. věku. Praha, SHV, 1966. Kohoutek, Ctirad. Hudební styly z hlediska skladatele. Praha, Panton, 1976. Pečman, Rudolf. Sloh a hudba. Brno, Masarykova univerzita, 1996. Bajer, Jiří. Teorie a dějiny hudební interpretace. In: Hudební věda II. Praha, SPN, 1988. Mozart, Leopold. Důkladná škola na housle. Praha, AMU, 2000. Quants, Johann Joachim. Pokus o návod jak hrát na příčnou flétnu (překlad V. Bělský), Praha: Editio Supraphon, 1990. Muffat, Georg. První poznámky o hraní francouzských baletů podle metody zesnulého pana de Lully. Brno, JAMU, 2002.

Požadavky

Minimálně 70% účast ve cvičeních. Aktivní práce ve cvičeních v intencích látky rekapitulované a prohloubené v přednáškách. Samostatné studium zadané literatury a pramenů.

Garant

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.Mgr. Petr Maceček