Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané otázky z hudební estetiky (KTD / DVOHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / DVOHE - Vybrané otázky z hudební estetiky, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V případě zaměření spíše na obecnou estetiku - estetické kategorie. Estetická funkce, norma a hodnota. Estetická funkce a umělecká funkce. Estetický objekt, artefakt a umělecké dílo. Struktura uměleckého díla. Znaková stránka uměleckého díla - některé sémiotické poznámky. Symbolická funkce umění. Axiologie uměleckého díla. Estetické hodnocení - jeho fáze, estetická responze. Deskripce, interpretace, hodnocení uměleckého díla. Přechod z umění k neumění. Kýč a brak. Sociologické aspekty kýče a braku. Estetika a umělecká kritika aj. Možnost provázanosti vybraného estetického tématu v disertační práci se specifickou koncepcí disertačního uměleckého interpretačního projektu.V případě zaměření na oblast recepční estetiky:V předmětu jsou studenti motivovaní uvědomovat si recepci jako komplexní proces vnímání, zpracovávání vjemů a reakci na ně. Studenti jsou vedeni odhalovat přítomnost estetického zřetele ve všech aspektech recepce. Recepční estetika seznamuje studenty s pragmatickou rovinou estetické komunikace, t. j. nabádá k úvahám nejen o antropologických, ale i o kulturních aspektech estetické relevance.Tematickým východiskem je mimoumělecká sféra estetična (environmentální estetično), ale cílem je uplatnění důsledně recepčního přístupu i k vysoce kultivovaným formám uměleckého estetična.Na výběr např.:Zvuk jako estetický objekt. Auditivní prostředí - auditivní kultura - hudební kultura. Auditivní obraz kultury - zvukový ideál. Auditivní komunikace - její výraz a význam. Specifika hudby v auditivní kultuře/diferenciace hudby. Verbální interpretace hudby/význam hudby - hudební význam. Ekoestetické aspekty recepční hudební estetiky.

Literatura

ADORNO, T. W. Estetická teorie. Praha: Panglos, 1997. ISBN 80-902205-4-1.WELSCH, W. Estetické myslenie. Bratislava: Archa, 1993. ZUSKA, V. Estetika. Praha, 2001. PLESNÍK, Ľ. Estetika inakosti. Nitra: Univerzita Konstantina Filozofa, 1998. PLESNÍK, Ľ. Estetika jednakosti. Nitra: Univerzita Konstantina Filozofa, 2001. PERNIOLA, M. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-24-0213-X.POLEDŇÁK, I. Hudba jako problém estetiky. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1215-1.VIČAR, J. - DYKAST, R. Hudební estetika. Praha: AMU, 2001. HARNONCOURT, N. Hudobný dialóg. Myšlienky k Monteverdimu, Bachovi a Mozartovi. Bratislava: Hudobné centrum, 2003. ISBN 80-88884-42-X.MINSKI, M. Konštrukcia mysle. In: ELSCHEK, O. /ed./. Multimediálna spoločnosť na prahu 21. storočia, jej kultúra, umenie, hudba a neprekonané problémy. Bratislava, 2005. WAGNER, R. O hudbě a o umění. Praha: SNKLHU, 1959. BELIČOVÁ, R. Recepčná hudobná estetika. Introdukcia. Nitra: Univerzita Konstantina Filozofa, 2002. BELIČOVÁ, R. Recepčná hudobná estetika. Pojmoslovie. Nitra: Univerzita Konstantina Filozofa, 2006. BELIČOVÁ, R. Recepčná hudobná estetika. Teória. Nitra: Univerzita Konstantina Filozofa, 2003. GODÁR, V. Rozhovory a úvahy. Bratislava: AEPress, 2006. PALEK, B. Sémiotika. Praha: Karolinum, 1997. POLEDŇÁK, I. Stručný slovník hudební psychologie. Praha: Supraphon, 1984. JIRÁNEK, J. Tajemství hudebního významu. Praha: Academia, 1973. BELIČOVÁ, R. Vplyv subliminálnych úrovní hudobnej percepcie na recepciu hudby. Súčasný stav problematiky. KRESÁNEK, J. Základy hudobného myslenia. MALURA, M. Základy umění. 1. a 2. část. Ostrava: Ostravská univerzita,1. vyd., 1997.

Garant

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.