Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané otázky z hudební psychologie (KTD / DVOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / DVOPS - Vybrané otázky z hudební psychologie, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět a místo psychologie hudby v systému věd, komplexní a interdisciplinární přístup v systému ČLOVĚK - HUDBA, interakční model hudební aktivity, vztahy psychologie hudby k systematické hudební vědě, lékařským a přírodovědným oborům, matematické a statistické analýze, pedagogice, sociologii, filozofii apod.Dosavadní vývoj psychologie hudby, významní představiteé, školy, současný stav - akcent na německou, anglickou, švédskou, americkou, polskou, gruzínskou a další oblast výzkumu.Fyziologické, psychologické a sociální funkce hudby, využití hudby v různých oblastech společenského života, v muzikoterapii apod.Metody psychologie hudby - anamnéza hudebního vývinu, výzkum úrovně a struktury hudebních zájmů, postojů a potřeb, schopností a vlastností člověka, psychobiografie, profesiografie, pozorování, dotazníky, výkonnostní a vědomostní testy, baterie testů hudebnosti, neurofyziologické a psychofyziologické metody, poradenství aj.Psychologická struktura hudebnosti člověka a typologie osobnosti, základní hudební schopnosti, vlastnosti a stavy osobnosti, poruchy hudebních schopností, amuzikalita, somatické a psychické těžkosti a nemoci hudebníků, charakteristika hudebních potencialit, kapaciít a kompetencí.Tvořivý proces v oblasti hudby, emocionální vnímavost, pozornost, paměť, představivost, fantazie, myšlení, volní i podvědomé procesy. Složky imaginativní, heuristické a schematické. Znaky a projevy tvořivé osobnosti hudebníka, možnosti rozvoje kreativity, bariéry kreativity.Hudebně-komunikační proces, společensko-kulturní determinace hudebních činností, synchronní a diachronní hierarchické vztahy, utváření hudebního vkusu, schopností a postojů k hudbě, interpersonální vztahy, funkcionální výchovné působení.Struktura a funkce "hudebního mozku", biologické a psychofyziologické struktury, centra emocionality, senzomotoriky, hudebního sluchu, paměti apod. Motivační síly - pud, potřeba, postoj, zájmy a aspirace v prožívání a jednání.Vnímání hudby a hudební zážitek jako integrovaná struktura a dynamika fyziologických, psychologických, sociálních, estetických a filozofických percepčních procesů, odrazu jednotlivých výrazových a významových složek hudebního díla ve vědomí člověka. Synestetické jevy.Tréma - specifický stav situačního strachu a emocionálního napětí v hudebních činnostech, fyziologické, psychologické a sociální projevy trémy, příčiny a možnosti jejího redukování. Rozdíly: strach - úzkost apod.

Literatura

SKLENÁK, V. a kol. Data, informace, znalosti a Internet. Praha: C. H. Beck, 2001. HOLAS, M. Hudební nadání aneb Otázky hudebněpsychologické diagnostiky. Praha: AMU, 1994. SEDLÁK, F. - VÁŇOVÁ, H. Hudební psychologie pro učitele. Vyd. 2., přeprac. a rozš., v nakl. Karolinum 1. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2060-2.ELSCHEK, O. Hudobná veda súčasnosti. Bratislava: Veda SAV, 1984. HOLAS, M. Malý slovník základních pojmů z hudební pedagogiky a hudební psychologie. Praha: AMU, 2001. MARŠÁLOVÁ, L. - MIKŠÍK, O. aj. Metodológia a metódy psychologického výskumu. Bratislava, 1990. DITRICH, P. Pedagogicko-psychologická diagnostika. Jinočany, 1993. KRBAŤA, P. Psychológia hudby (nielen) pre hudobníkov. Prešov: Matúš music, 1994. ŠKALOUDOVÁ, A. Statistika v pedagogickém a psychologickém výzkumu. Praha, 1998. POLEDŇÁK, I. Stručný slovník hudební psychologie. Praha: Editio Supraphon, 1984. MIKŠÍK, O. Úvod do psychologické metodologie. Praha, 1986.

Garant

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.