Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika (KTD / ESTET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / ESTET - Estetika, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Estetika - pojem, pokusy o definici. Estetika mimouměleckých jevů (příroda a každodenní život). Umění jako doména estetického zkoumání. Estetické kategorie. Estetická funkce, norma a hodnota. Estetická funkce a umělecká funkce. Estetický objekt, artefakt a umělecké dílo. Struktura uměleckého díla. Znaková stránka uměleckého díla - některé sémiotické poznámky. Symbolická funkce umění. Axiologie uměleckého díla. Estetické hodnocení - jeho fáze, estetická responze. Deskripce, interpretace, hodnocení uměleckého díla. Přechod z umění k neumění. Kýč a brak. Sociologické aspekty kýče a braku. Estetika a umělecká kritika.

Získané způsobilosti

Získání přehledu v dějinách estetiky a názorech na estetickě jevy.

Literatura

Zuska, V. Estetika, úvod do tradiční disciplíny. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-194-3.PERNIOLA, M. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-24-0213-X.Volek, J. Kapitoly z dějin estetiky. Fukač, J. Skutečnost a mýtus hudby. Praha: Panton, 1989. MUKAŘOVSKÝ, J. Studie z estetiky. Odeon. Praha, 1966. sborník prací. Symbol v lidském vnímání, myšlení a vyjadřování.

Požadavky

Min. dvoutřetinová účast v seminářích. Zvládnutí látky z přednášek a zadané literatury. Ústní analýza zvoleného uměleckého díla.

Garant

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Celhoffer, Ph.D.