Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie a umění (KTD / FYUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / FYUM - Fyziologie a umění, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka má teoretickou a praktickou část. V teoretické bude podán výklad problematiky formou přednášky, diskuse a dalších podnětů, náplní praktické části je pohybová edukace - fyzické a mentální cvičení na podkladě vývojové kineziologie s cílem kompenzovat jednostrannou zátěž příslušné umělecké činnosti, zlepšit držení těla jako výchozí podmínku pro optimální provedení záměrného pohybu. Také bude prozkoumána hra na jednotlivé hudební nástroje a další umělecké aktivity ze zdravotního a estetického hlediska1. Umění a zdraví z pohledu mezioborových vztahů2. Poloha a pohyb jako předpoklad uměleckého výkonu a tvorby, kineziologie3. Základy anatomie a fyziologie (průběžně každou lekci), zásady cvičení a interpretace4. Ergonomie činnosti umělce - všeobecné principy, nácvik základních pozic5. Fyziologie a ergonomie hry na strunné nástroje6. Fyziologie a ergonomie hry na klávesové nástroje7. Performing arts medicine - diagnostika a terapie profesionálních postižení umělců8. Ruka - stavba, funkce, rizika postižení, prevence a terapie9. Fyziologie dýchání, zpěvu a hry na dechové nástroje10. Hudba a mozek, fyziologie a ochrana sluchu a zraku11. Aplikace fyziologických poznatků v umělecké pedagogice12. Tréma a další psychosomatické a socioekonomické aspekty práce umělce13. Relaxační technikySoučástí každé lekce je praktické cvičení - reedukace pohybových stereotypů s využitím principů vývojové kineziologie a jógové terapie kompenzující dlouhodobou asymetrickou zátěž. Také bude prakticky prozkoumána ergonomie umělecké činnosti podle jednotlivých oborů. Nástroje si studenti můžou přinést.

Získané způsobilosti

Přehled o stavbě a fungování lidského těla, větší kompetence pro péči o pohybový aparát, korekce vadného držení těla, lepší technika umělecké práce, získání životních návyků chránících pohybový aparát před poškozením, bolestí, omezením a předčasnou amortizací.

Literatura

LYSEBETH, André van. Jóga: omládněte s jógou za 2 x 7 dní. Vyd. 1. Praha: Argo, 223 s., 2006. ISBN 80-7203-579-7.LINC, R. Nauka o pohybu: učebnice pro SZŠ, stud. obor rehabilitační pracovník. 1. vyd. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 412 s., 1988. SCHWIND, Peter. Zdravá záda. Olomouc: Fontána, 186 s., 2002. ISBN 80-7336-019-5.VENCEL, Miroslav. Hudební fyziologie a fyzioterapie v podpoře zdraví, prevenci a terapii profesionálních postižení pohybového aparátu hudebníků a jejich využití v hudební pedagogice. Disertační práce, PedF UK Praha. SACKS, Oliver W. Musicophilia: příběhy o vlivu hudby na lidský mozek. Vyd. 1. Praha: Dybbuk, 375 s., 2009. ISBN 978-80-86862-92-7.LYSEBETH, André van. Pránájáma: technika dechu. Vyd. 1. Praha: Argo, 304 s., 1999. ISBN 80-7203-172-4.LÖSSL, Jiří. Rytmická, pohybová a taneční výchova mladšího žactva: deset lekcí pro začínající pedagogy. 2. vyd. Praha: Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar Artama, 93 s. Pohyb; sv. 6., 2012. ISBN 978-80-7068-266-1.

Požadavky

Alespoň 70% účast v hodinách, ochota cvičit

Garant

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.Mgr. Bc. Miroslav VencelMgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.Mgr. Bc. Miroslav Vencel