Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební myšlení 1600 - 1900 (KTD / HUMBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / HUMBA - Hudební myšlení 1600 - 1900, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a vývoj opery, postavení církve v otázkách hudby a jejího provozování, vznik a vývoj oratoria, barokní hudba, afektová teorie, kompoziční a teoretické předpoklady barokní hudby, rozvoj světového klasicismu, vznik hudebních vydavatelství, fenomén svobodného umělce, klasicistní kompoziční metody ,dovršení symfonie, česká škola jako inspirační vzor pro evropský klasicismus, romantické myšlení, umělec jako filozof, interpret, básník, skladatel, hudebník a společnost, fenomén hudebního salónu, komp, oziční styly a druhy hudby v romantismu, národní hudba, přerod klasicismu v romantismus, Beethovenův odkaz a význam, příprava slohů 20. století, verismus, kritka společnosti, sociální nejistota umělců, myšlenky fin de siecle.

Získané způsobilosti

Získání detailních znalostí o vývoji hudebního myšlení od cca roku 1600 po konec 19. stol.

Literatura

Hrčková, Naďa. Dějiny evropské hudby I-VI Praha, 2007. Smolka, Jaroslav. Dějiny hudby českého baroka. Pfraha 2002. Šafařík, Pavel. Dějiny hudby I. Votobia, Olomouc 2005. Smolka, Jaroslav. Dějiny hudby. Togga, Praha 2001.

Požadavky

Minimálně 70% účast ve výuce, vypracování handoutu a seminárního úkolu a jeho přednesení pro studenty, absolvování ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dr. Phil. Viktor Velek, Ph.D.