Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do estetiky a zákl. teorie umění 1 (KTD / UETU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / UETU1 - Úvod do estetiky a zákl. teorie umění 1, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Estetika - pojem, pokusy o definici. Estetické zkoumání mimouměleckých jevů - estetika přírody, estetika každodenního života. Estetika uměleckých jevů - umění jako doména estetického zkoumání. Estetické kategorie. Estetická vlastnost, estetická potřeba, zájem, estetická dispozice subjektu, smysl, postoj, estetická reflexe, estetická zkušenost, estetické vnímání a prožitek, estetická reakce, hodnocení, soud, estetická response. Produkce estetických hodnot. Estetická funkce, norma, hodnota, metanorma. Estetická funkce a umělecká funkce.

Získané způsobilosti

Schopnost různorodých přístupů k chápání umění a estetiky a získání dovednosti kvalifikované analýzy konkrétních uměl. děl.

Literatura

Zuska, V. Estetika, úvod do tradiční disciplíny. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-194-3.PERNIOLA, M. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-24-0213-X.GRAHAM, G. Filozofie umění. Brno : Barrister a Principa, 2000. ISBN 80-85947-53-6.Volek, J. Kapitoly z dějin estetiky. Praha: SPN, 1969. FUKAČ,J. a kol. Základy hudební sémiotiky. Brno, 1993. VOLEK,J. Základy obecné teorie umění. Praha, 1968. MALURA,M. Základy umění. 1. a 2. část. Ostrava: Ostravská univerzita, 1997. ISBN 80-7042-118-5.

Požadavky

Ústní pohovor a praktický rozbor zvoleného uměleckého díla (hudebního, výtvarného, literárního). Min. 70% účast v seminářích.

Garant

doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D.