Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do estetiky a zákl. teorie umění 2 (KTD / UETU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTD / UETU2 - Úvod do estetiky a zákl. teorie umění 2, Fakulta umění, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prostupování estetiky a obecné teorie umění. Umění - pojem. Pokusy o definici umění. Specifika umění jako způsobu poznání světa. Geneze umění. Přechod od umění k neumění. Problematika uměleckého díla. Artefakt a umělecké dílo. Různé náhledy na umělecké dílo. Ontologie uměleckého díla. Epistemologie uměleckého díla. Problémy hermeneutické - hranice interpretace uměleckého díla. Struktura uměleckého díla. Problém strukturalismu. Znaková vrstva uměleckého díla. Sémiotika - sémantika. Sémiotika jako teorie reprezentace. Sémiotika uměnovědná. Znak - pojem. K historii znakových analýz. Saussurovský znak - jeho kritika. Znakové soustavy. Peirceův model - triáda: ikon - index - symbol. Různé teorie symbolu. Symbol v umění. Symbolická funkce umění. Znakové soustavy v různých druzích umění. Metonymie, metafora, symbol, alegorie. Tajemství znaku, temporalita znaku, temporalita metafory. "Možné světy" v umění. Kritika strukturalismu - neostrukturalismus. Dekonstrukce. Popření statutu znaku. Sdělnost umění. Tvůrce a konzument. Přístupnost a popularizace umění. Axiologické otázky umění - kýč, brak. Taxonomie umění.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o přístupech a metodologii v estetice a umění, porozumění pluralitním a diskontinuitním náhledům na umělecké artefakty.

Literatura

Zuska, V. Estetika, úvod do tradiční disciplíny. Praha: Triton, 2001. ISBN 80-7254-194-3.PERNIOLA, M. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-24-0213-X.GRAHAM, G. Filozofie umění. Brno : Barrister a Principa, 2000. ISBN 80-85947-53-6.Volek, J. Kapitoly z dějin estetiky. Praha: SPN, 1969. FUKAČ,J. a kol. Základy hudební sémiotiky. Brno, 1993. VOLEK,J. Základy obecné teorie umění. Praha, 1968. MALURA,M. Základy umění. 1. a 2. část. Ostrava: Ostravská univerzita, 1997. ISBN 80-7042-118-5.

Požadavky

Ústní pohovor a detailní rozbor zvoleného uměleckého díla (hudebního, výtvarného, literárního) z hlediska uměnovědné sémiotiky.

Garant

doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D.