Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 1 (AUM / 1IOP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / 1IOP1 - Odborná praxe 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Adaptace na pracovní prostředí nemocniční, na tým nezdravotnických a zdravotnických pracovníků, na mezioborovou spolupráciPéče o materiální a technické vybaveníPráce se zdravotnickou dokumentacíRealizace hygienického režimu, péče o osobní hygienu pacientůDezinfekce a sterilizace, realizace prevence nozokomiálních nákazZákladní fyzikální vyšetření, hodnocení zdravotního stavu, ošetřovatelská diagnostikaOdběry biologického materiálu k laboratorním vyšetřenímHodnocení stavu výživy, podávání klinické výživyPříprava léků dle způsobu aplikace, aplikace farmak v kompetenci sestry specialistkyInfúzní léčba včetně přetlakových náhrad, převody krevních přípravků a derivátůZajištění průchodnosti dýchacích cest bez pomůcek a s povolenými pomůckami, asistence lékaři při intubaci a při nouzovém zajištění průchodnosti dýchacích cestOšetřovatelský proces u pacienta se zajištěným vstupem do dýchacích cestRealizace umělé plicní ventilace, ošetřovatelská péče o pacienta na umělé plicní ventilaciNeinvazivní monitoring pacientaInvazivní monitoring pacienta se selháváním nebo selháním základních životních funkcíAsistence lékaři při akutních terapeutických či diagnostických výkonechAsistence lékaři při intervenčních výkonech na katetrizačním sále, příprava a sledování nemocného při výkonuZákladní a rozšířená KPRSpecifická ošetřovatelská péče o pacienta s poruchou vědomíSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s intoxikací, metabolickým rozvratemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů v šokuSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s kardiogenním šokemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů po akutním infarktu myokarduSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů se srdečním selhánímSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů v chronickém dialyzačním programuSpecifická ošetřovatelská péče u pacienta s eliminační technikouRehabilitační techniky v intenzivní péčiLéčba bolesti v intenzivní péči

Získané způsobilosti

" Znát problematiku komplexní vysoce specializované péče o dospělého pacienta včetně stimulací vnímání." Znát diferenciálně diagnostické metody životně důležitých funkcí." Znát zásady a způsoby sledování a monitorování pacienta." Znát rizika imobilizačního syndromu, jeho prevenci a léčbu." Znát problematiku intenzivní ošetřovatelské péče o pacienta se závažným postižením jednotlivých orgánových systémů." Znát zásady a postupy při rozšířené kardiopulmonální resuscitaci u dospělých i dětí.Dovednosti:" Sledovat, monitorovat a vyhodnocovat údaje o zdravotním stavu, zejména fyziologických funkcí, vyhodnocovat závažnost stavu včetně využití invazivních metod." Provádět komplexní vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči za měřenou zejména na prevenci imobilizačního syndromu a péči o dýchací cesty u pacienta se zajištěnými dýchacími cestami." Provádět kardiopulmonální resuscitaci s použitím dostupného technického vybavení včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem." Sledovat funkčnost speciální přístrojové techniky a zajišťovat její stálou připravenost." Vést dokumentaci.

Literatura

Khan M.G. EKG a jeho hodnocení. Grada, Praha, 2005. VALENTA, J., ŠEBOR, J., MATĚJKA, J., RUNT, V. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-246-0644-5.Handl Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. NCONZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-408-9.FENDRYCHOVÁ, J., KLIMOVIČ, M. a kol. Péče o kriticky nemocné dítě. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-427-5.ZOUBKOVÁ, R. Praktická cvičení - Role sestry pro intenzivní péči. Ostrava, 2010. nullErtlová,F., Mucha, J. Přednemocniční neodkladná péče. NCO NZO, Brno, 2003. ZEMANOVÁ, J. Základy anesteziologie II. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-430-5.Dostál,P. Základy umělé plicní ventilace. Maxdorf, Praha, 2004. Ševčík, P., Černý, V., Vítovec, J. a kol.:. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-203-X.

Požadavky

Požadavky na studenta: 100% účast na praxích. Student na praxi, je seznámen a dodržuje pokyny pro realizaci praxe. Po ukončení praxe odevzdá zpracovanou dokumentaci odborné praxe.Požadavky k zápočtu: 100% účast na praxiZpracování ošetřovatelského plánu - kazuistika pacienta v intenzivní péči

Garant

MUDr. Jitka ZemanováPhDr. Renáta Zoubková

Vyučující

MUDr. Jitka ZemanováPhDr. Renáta Zoubková