Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy umělé plícní ventilace (AUM / 1IUPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / 1IUPV - Základy umělé plícní ventilace, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Př:UPV - rozdělení, cíle a principy ventilační terapie, indikace UPV,Ventilační parametry a režimy, ventilace pozitivním přetlakem,Neinvazivní UPV,Techniky nekonvenční UPV,Podpůrné techniky UPV, základy protektivní ventilace,Komplikace a nežádoucí účinky UPV,Odvykání od ventilátoru,Péče o pacienta s postižením jednotlivých orgánových systémů s dlouhodobou umělou plícní ventilací, včetně rizik a komplikací s tím souvisejících a jejich řešení.Péče o pacienta s akutním respiračním selháním, syndrom akutní dechové tísně, syndrom akutní plícního postižení.Přístrojová technika,Cv:Specializovaná péče o pacienta na umělé plícní ventilaci, péče o dýchací cesty.Způsoby zajištění dýchacích cest, jejich ošetřování, řešení možných komplikací,Techniky dechové rehabilitace a fyzioterapie plic u nemocných s UPV,Ošetřování nemocného s tracheostomií,Ošetřování nemocného s neinvazivní UPV,Ošetřování nemocného s tryskovou, vysokofrekvenční a oscilační umělou plícní ventilací,Ošetřování nemocného s ECMO,Ošetřování nemocného v pronační poloze na UPV,Komunikace s nemocným s UPV,Edukace nemocného s dechovou podporou či s umělou plícní ventilací v domácí péči.

Získané způsobilosti

- student zná principy ventilační podpory, fáze umělé plícní ventilace a jejich průběh- student zná komplikace spojené s umělou plícní ventilací, postupy jejich řešení- student zná základní postupy ošetřování pacienta s umělou plícní ventilací, dokáže reagovat na vzniklé komplikace, asistovat při léčebných intervencích spojených s ventilační podporou- student aplikuje ošetřovatelský proces u pacienta se zajištěným vstupem do dýchacích cest- student aplikuje ošetřovatelský proces u pacienta s umělou plícní ventilací- student aplikuje ošetřovatelský proces u pacienta s ECMO- student zná technické zajištění umělé plícní ventilace

Literatura

KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Drábková, J. Polytrauma v intenzivní medicíně. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0419-6.Dostál, P. a kol. Základy umělé plícní ventilace. Praha: Maxdorf, 2005. ISBN 80-7345-059-3.ŠEVČÍK, P. A KOL. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-203-X.Zadák, Z., Havel, E. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-2099-9.ZOUBKOVÁ, R., DOSTÁLOVÁ, J., VILÍMKOVÁ, A. Praktická cvičení z neodkladné péče u akutních stavů. Ostrava : Ostravská univerzita, 2007. ISBN 978-80-7368-462-4.Černý,V. a kol. Sepse v intenzivní péči. 2005. PACHL, J., ROUBÍK, K. Základy anesteziologie a resuscitační péče dospělých i dětí. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0479-5.

Požadavky

V rámci samostudia seznámit se strategiemi umělé plícní ventilace kritických stavů v intenzivní péči. Seznámení se s problematikou invazivní i neinvazivní ventilace v podmínkách klinické praxe. Práce s odbornou literaturou, využití zahraničních zdrojů. Požadavky k zápočtu: 75% úspěšnost - testZkouška praktických dovedností

Garant

prof. MUDr. Roman Gál, Ph.D.

Vyučující

prof. MUDr. Roman Gál, Ph.D.MUDr. Peter SklienkaMgr. Renáta MorávkováPhDr. Renáta Zoubková