Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie v intenzivní péči (AUM / 2ICHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / 2ICHP - Chirurgie v intenzivní péči, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Intenzivní péče u pacientů v chirurgii, speciální vyšetřovací metody- Péče o pacienta před plánovaným nebo neodkladném operačním výkonem včetně předoperační přípravy- Intenzivní péče a resuscitační péče u nemocných po závažném operačním výkonu- Náhlé příhody břišní - zánětlivé, nezánětlivé- Chirurgie jícnu, mediastina- Chirurgie plic, hrudní drenáž- Cévní chirurgie - intenzivní předoperační a pooperační péče- Výkony na srdci bez mimotělního oběhu, výkony na srdci v mimotělním oběhu, princip mimotělního oběhu- Náhlé urologické příhody, závažná urologická onemocnění a jejich řešení

Získané způsobilosti

V rámci samostudia - získat informace o patofyziologii kritických stavů v chirurgii, jejich diagnostice a léčbě. Seznámit se s postupy diagnostických a léčebných metod, jejich asistencí a přípravou pacienta včetně sledování komplikací u pacienta v kritickém stavu.Student:- zná klinický průběh, diagnostiku a léčbu kritických stavů v chirurgii- naučí se postupy monitorování pacientů v chirurgické intenzivní péči- zvládá základní postupy ošetřování pacientů v intenzivní chirurgické péči- naučí se zvládat základní postupy ošetřování pacientů s hrozícím selháním základních životních funkcí- získá vědomosti o operačních postupech z hlediska prevence komplikací- zná základy předoperační a pooperační péče; získá základní poznatky o způsobech léčby.

Literatura

Kopecký, J., Klus, I.:. Chirurgie I. Ostravská univerzita, Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-343-9.Otradovcová, I., Kubátová, L.:. Komplexní ošetřovatelská péče o pacienta se stomií. I. vydání Praha, Galén, 2006. ISBN 80-7262-432-6.Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha, Grada Publishing, 2007. ISBN 978-247-1830-9.Pafko a kol.:. Causae mortis v chirurgii na přelomu tisíciletí. Praha, Galén, 2005. Podlaha, J.:. Chirurgie extrakraniálního karotického řečiště. 1. vydání, Praha, Grada, 96 s., 2005. ISBN 90-247-1520-1.Šváb, J.:. Náhlé příhody břišní. I. vydání, Praha, Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-485-0.Černý,V. a kol. Sepse v intenzivní péči. 2005.

Požadavky

Požadavkem k zápočtu je 75 % úspěšnost testu.

Garant

doc. MUDr. Jan Dostalík, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jan Dostalík, CSc.MUDr. Milan Lerchdoc. MUDr. Arnošt Martínek, CSc.MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D.