Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaný záchranný systém (AUM / IZSPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / IZSPH - Integrovaný záchranný systém, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- IZS, definice, úkoly- Legislativa , vymezující IZS- Základní složky IZS- ZZS, zařazení v rámci IZS- Operační středisko ZZS, úkoly, výjezdové skupiny- Požadavky na technické a věcné vybavení ZZS- Zdravotničtí pracovníci v ZZS, jejich úkoly, kvalifikace- Síť zařízení a pracovišť ZZS- Hasičský záchranný sbor, úkoly, základní legislativa, zařazení v IZS- PČR, úkoly, základní legislativa, zařazení v IZS- Operační střediska tísňových složek- Jednotné tísňové volání 112- Krizové a havarijní plánování- Letecká záchranná služba- Neziskové organizace a sdružení občanů (Český červený kříž, Sdružení horských služeb ČR, Vodní záchranná služba, Speleologická záchranná služba)- BZSCvičení:- Výjezdové skupiny, druhy, technické a personální vybavení- Monitorování a speciální postupy v PNP- Informační systémy v ZZS a IZS- Operační středisko- Příjem a zpracování tísňové výzvy- Problematika hromadných úrazů a postižení, léčebné třídění- Traumatoligický plán- Typový plán- Diskuze ke kazuistikám, které byly zpracovány v rámci projektu ESF OPVK Trenažéry terénních situací, Reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/07.0323.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat ve složkách, postupech a obsahové náplni činností jednotlivých částí Integrovaného záchranného systému. Bude schopen rozeznávat na základě bezpečnostního značení, ohrožení v případě provádění práce v místě s nebezpečnou látkou. Díky znalostem bezpečnostního systému České republiky se bude orientovat při práci v rámci likvidace následků mimořádné události a to ať už na místě této události, tak v rámci nemocničního zařízení. Toto mu umožní mnohem komplexnější využívaní sytému a také operativní reakce na možné problémy.

Literatura

Smetana, M. Integrovaný záchranný systém, distanční opora. Ostravská univerzita, 2010. ISBN 978-80-7368-808-0.14/2001 Sb. - Vyhláška Ministerstva zdravotnictví, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 434/1992 Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění vyhlášky č. 51/1995. 2001. 239/2000 Sb. - Zákon o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů. 2000. 328/2001 Sb. - Vyhláška Ministerstva vnitra o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému. 2001. nullJ. Štětina a kol. Medicína katastrof. Praha, 2000. 240/2000 Sb. - Zákon o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). 2000.

Požadavky

90% účast na cvičeních. Předmět ukončen ustní zkouškou.

Garant

doc. Ing. Marek Smetana, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Maléřová, Ph.D.doc. Ing. Marek Smetana, Ph.D.Ing. Lenka Maléřová, Ph.D.doc. Ing. Marek Smetana, Ph.D.