Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurochirurgie (AUM / NEUZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / NEUZK - Neurochirurgie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Historie neurochirurgie, rozdělení oboru, vysvětlení základních pojmů, Vyšetřovací metody užívané v neurochirurgii- Cévní onemocnění mozku a míchy, nitrolební hypertenze- Poranění lebky, poranění mozku - mechanismy, klasifikace - diagnostika, léčba primárního poranění mozku- Sekundární poškození při poranění mozku, penetrující poranění, kraniocerebrální poranění v rámci polytraumatu, monitorování a intenzivní péče pacientů po poranění mozku- Poranění páteře a míchy, stabilní a nestabilní zlomeniny v jednotlivých úsecích páteře, způsoby léčby, konservativní, chirurgická Péče o pacienty s poraněním míchy- Neuroonkologie, diagnostiky, rozdělení nádorů mozku, míchy a periferních nervů, symptomatika, léčba.- Dětská neurochirurgie, specifity dětského věku v neurotraumatologii a neuroonkologiiCvičení:- Seznámení se s problematikou transportu pacienta na CT, MRT pracoviště- Problematika cévních onemocnění mozku u konkrétních pacientů, ošetřování těchto nemocných na JIP- Poranění lbi a mozku, způsoby léčby, monitoring nitrolební hypertenze.- Monitorování pacientů s poraněním mozku, komplikace léčby, intenzivní péče na JIP NCH kliniky.- Poranění páteře - způsoby léčby, operační/neoperační, RTG nálezy, CT nálezy, stabilizační instrumentárium.- Poranění míchy - opakování míšních syndromů, péče o pacienty s poraněním mícha na Spinální jednotce.- Komplikace u pacientů s poraněním míchy, specifity ošetřovatelské péče a léčba komplikace - prakt. na Spinální jednotce- Dětská neurochirurgie, návaznost přednemocničních a nemocničních léčebných postupů, Demonstrace případů

Získané způsobilosti

- Student zná problematiku chirurgické léčby onemocnění centrálního nervového systému, míchy, periferních nervů, ale rovněž neurokrania a páteře. - Student zná léčbu vývojových vad, neuroonkologii, neurotraumatologii, cévní neurochirurgii, spondylochirurgii a dětskou neurochirurgii.- Student zná příznaky naléhavých stavů - mozkových krvácení, neurotraumatologii - poranění kalvy a mozku, poranění páteře a míchy u dospělých a dětských pacientů.

Literatura

Náhlovský, J. et al.:. Neurochirurgie. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-319-2.Plast,J. et al. Neurochirurgie. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-246-0187-7.

Požadavky

90% účast na cvičení. Ukončeno ústní zkouškou.

Garant

MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.