Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 3 (AUM / OPIK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / OPIK3 - Odborná praxe 3, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Adaptace na pracovní prostředí nemocniční, tým nezdravotnických a zdravotnických pracovníků, mezioborovou spolupráciPéče o materiální a technické vybaveníPráce se zdravotnickou dokumentacíRealizace hygienického režimu, péče o osobní hygienu pacientůDezinfekce a sterilizace, realizace prevence nozokomiálních nákazZákladní fyzikální vyšetření, hodnocení zdravotního stavu, ošetřovatelská diagnostikaOdběry biologického materiálu k laboratorním vyšetřenímHodnocení stavu výživy, podávání klinické výživyPříprava léků dle způsobu aplikace, aplikace farmak v kompetenci sestry specialistkyInfúzní léčba včetně přetlakových náhrad, převody krevních přípravků a derivátůZajištění průchodnosti dýchacích cest bez pomůcek a s povolenými pomůckami, asistence lékaři při intubaci a při nouzovém zajištění průchodnosti dýchacích cestOšetřovatelský proces u pacienta se zajištěným vstupem do dýchacích cestRealizace umělé plicní ventilace, ošetřovatelská péče o pacienta na umělé plicní ventilaciNeinvazivní monitoring pacientaInvazivní monitoring pacienta se selháváním nebo selháním základních životních funkcíAsistence lékaři při akutních terapeutických či diagnostických výkonechZákladní a rozšířená KPRSpecifická ošetřovatelská péče o pacienta s poruchou vědomíSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s traumatem a polytraumatemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s popáleninovým traumatemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů se spinálním traumatemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů v šoku, se syndromem MODSSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s kontinuální eliminační technikouSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s kraniotraumatemSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů s cévní mozkovou příhodouSpecifická ošetřovatelská péče u pacientů v neurointenzivní péčiStimulace vnímání v neurointenzivní péčiStimulace vnímání v intenzivní a resuscitační péčiRehabilitační techniky v intenzivní péči, fyzioterapie plic, weeningLéčba bolesti v intenzivní péčiEdukace nemocných v intenzivní péčiKomplexní ošetřovatelská péče u pacientů se selháváním nebo selháním základních životních funkcí na oddělení JIP a ARO

Získané způsobilosti

- Znát problematiku komplexní vysoce specializované péče o dospělého pacienta včetně stimulací vnímání.- Znát diferenciálně diagnostické metody životně důležitých funkcí.- Znát zásady a způsoby sledování a monitorování pacienta.- Znát rizika imobilizačního syndromu, jeho prevenci a léčbu.- Znát problematiku intenzivní ošetřovatelské péče o pacienta se závažným postižením jednotlivých orgánových systémů.- Znát zásady a postupy při rozšířené kardiopulmonální resuscitaci u dospělých i dětí.- Znát problematiku komplexní vysoce specializované ošetřovatelské péče o dětského pacienta od 10 let, včetně diferenciální diagnostiky.Dovednosti:- Sledovat, monitorovat a vyhodnocovat údaje o zdravotním stavu, zejména fyziologických funkcí, vyhodnocovat závažnost stavu včetně využití invazivních metod.- Provádět komplexní vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči za měřenou zejména na prevenci imobilizačního syndromu a péči o dýchací cesty u pacienta se zajištěnými dýchacími cestami.- Provádět kardiopulmonální resuscitaci s použitím dostupného technického vybavení včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem.- Sledovat funkčnost speciální přístrojové techniky a zajišťovat její stálou připravenost.- Vést dokumentaci.

Literatura

Khan M.G. EKG a jeho hodnocení. Grada, Praha, 2005. VALENTA, J., ŠEBOR, J., MATĚJKA, J., RUNT, V. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-246-0644-5.Ševčík, P., Černý, V., Vítovec, J. a kol.:. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2003. ISBN 80-7262-203-X.CVERNOVÁ, K., NYTRA, I., ZOUBKOVÁ, R. Lobyboock - Odborná praxe NMgr. Intenzivní péče - distanční text. Ostravská univerzita, 2011. Handl Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. NCONZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-408-9.FENDRYCHOVÁ, J., KLIMOVIČ, M. a kol. Péče o kriticky nemocné dítě. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-427-5.ZOUBKOVÁ, R. Praktická cvičení - Role sestry pro intenzivní péči. Ostrava, 2010. nullERTLOVÁ,F., MUCHA, J. Přednemocniční neodkladná péče. NCO NZO, 2003. ISBN 80-7013-379-1.Zemanová, J. Základy anesteziologie II. NCO NZO, Brno, 2005. ISBN 80-7013-430-5.Dostál, P. a kol. Základy umělé plícní ventilace. Praha: Maxdorf, 2005. ISBN 80-7345-059-3.ZOUBKOVÁ, R. Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. ISBN 978-80-7464-250-0.

Požadavky

Požadavky na studenta: 100% účast na praxích. Student na praxi je seznámen a dodržuje pokyny pro realizaci praxe. Po ukončení praxe odevzdá zpracovanou dokumentaci odborné praxe.Požadavky k zápočtu: 100% účast na praxi. Seminární práce (v rozsahu min. 10 stran) - Ošetřovatelská diagnostika u pacienta v intenzivní péči.

Garant

Mgr. Ivana Nytraprof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.PhDr. Renáta Zoubková

Vyučující

Mgr. Ivana Nytraprof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.PhDr. Renáta Zoubková