Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postupy v PNP a NP 2 (AUM / OTZK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AUM / OTZK2 - Postupy v PNP a NP 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

přednášky- Léčebné a vyšetřovací polohy- Prevence nozokomiálních nákaz, dezinfekce, sterilizace- Aplikace léků - enterální a parenterální postupy podávání- Oxygenoterapie- Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa- Transfuze- Odběry biologického materiálucvičení- Aplikace léků - ústy, konečníkem, kůží, do očí, do ucha, na nosní sliznici, do dýchacích cest- Příprava k podávání léků parenterálně, injekční stříkačky, jehly, příprava léků z inj. ampulek- Aplikace kyslíku- Postupy parenterální aplikace léků, s.c.,i.d.,i.m.,i.v.,pokyny k aplikaci léků, inzulíny, ředění léků, podávání ATB,chemoterapeutik, opiáty - zásady podávání- Aplikace infuze- Zajištění periferního a centrálního žílního přístupu- Aplikace transfuze- Chirurgické ošetření ran - chirugické nástroje, šicí materiál, drény, drenáže, příprava převazového vozíku, převaz operační rány- Příprava sterilního stolku k malým chirurgickým výkonům

Získané způsobilosti

- schopnost vyhledávat biopsychosociální potřeby klienta v podmínkách přednemocniční a nemocniční neodkladné péče- znalost základních postupů prevence nozokomiálních nákaz- realizace základních intervencí v přednemocniční a nemocniční neodkladné péči- schopnost orientace v zdravotnické dokumentaci

Literatura

MIKŠOVÁ, Z. et al. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1442-6.KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.ZOUBKOVÁ, R., DOSTÁLOVÁ, J., VILÍMKOVÁ, A. Praktická cvičení z neodkladné péče u akutních stavů. Ostrava : Ostravská univerzita, 2007. ISBN 978-80-7368-462-4.TRACHTOVÁ, E., et al. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno:IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-285-X.Odborné časopisy. Sestra, Zdravotnické noviny, Medical Revue. Melicherčíková, V.:. Sterilizace a dezinfekce v prevenci nozokomiálních nákaz. Praha: Galén, 2007. Odborné časopisy. Zdravotnické noviny, Diagnoza, Florence, Anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče.

Požadavky

90% účast na cvičeních, Zp zakončen písemným testem, složení testu je podmínkou pro postup ke zkoušce. Zkouška kombinovaná, nejdříve praktická část následně ústní část.

Garant

PhDr. Renáta Zoubková

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.Mgr. Eva LapčíkováMgr. Ivana NytraPhDr. Renáta ZoubkováMgr. Eva LapčíkováBc. Hana Neiserová